Kümme soovitust, kuidas hoiduda miljonärielust

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardäri staatusest hoidumiseks on The Independent välja toonud kümme võimalust.
Miljardäri staatusest hoidumiseks on The Independent välja toonud kümme võimalust. Foto: SCANPIX

Osta asju, mida sa endale lubada ei saa ning väldi riske on vaid mõned nõuanded, et mitte saada miljonäriks.

The Independent on isehakanud miljonäride abil reastanud kümme väärtust, elustiili ja harjumust inimestele, kes kardavad miljonäriks hakata. Loomulikult ei pruugi need kõik sajaprotsendiliselt toimida, kuid käitudes nende kümne nipi järgi, on võimalus miljonäriks mitte saada siiski suurem.

Osta asju, mida sa ei saa endale lubada

Üle oma võimete elamine on kindel tee finantsilise stressini – isegi kui hakkad teenima rohkem või saad suure boonuse, siis ei tohiks siiski üle oma varju hüpata.

«Oma esimest ülikvaliteetset kella või autot ei ostnud ma enne, kui mu äri ja investeeringud andsid stabiilset tulu,» kirjutas ise üles end üles töötanud miljonär Grand Cardone. «Sõitsin Toyota Camryga kuni miljonäriks sain.»

Arva, et sa ei vääri olema rikas

«Tavaline inimene usub, et rikkus on privileeg, millest saavad osa ainult õnnelikud inimesed,» kirjutas ise end üles töötanud miljonär Steve Siebold. «Tegelikkus on selles, et kapitalistlikus maailmas on kõigil õigus ja võimalus olla rikas.» Ta julgustab inimesi suuremalt mõtlema.

Looda ühele sissetulekuallikale

Ei tasu vaid ühele sissetulekuallikale lootma jääda. «Miljonärid, kes on ise oma raha teeninud, ei toetu vaid ühele sissetulekuallikale,» kirjutas Thomas C. Corley, kes on viimased viis aastat õppinud ja jälginud rikkaid inimesi ning oma tähelepanekud kirja pannud raamatusse.

«Neil on mitu sissetulekut. Kolm on justkui see maagiline arv minu uuringus. 65 protsendil neist, keda uurisin, oli vähemalt kolm sissetulekuallikat». Corley tõi näitena kinnisvara rentimise ja börsiinvesteeringud.

Jää selle juurde, mida juba tead

Rikkaimad ja edukaimad inimesed panevad kogu aeg oma aju proovile ning otsivad uusi viise, kuidas ennast harida, isegi kui nende koolitee on ammu läbi.

Miljonäri Daniel Ally sõnul on eneseharimise võimalus kõigil. «Isegi kui tööandja aitab enesearengule kaasa, näiteks ostab raamatuid, saadab töötajaid seminaridele ja koolitustele, siis tuleks siiski võtta haridusplaanid enda kontrolli alla. Endasse investeerimine on väga oluline.»

Suhtle vale sõpruskonnaga

«Einstein on kunagi öelnud, et uudishimu on nakkav,» kirjutas Siebold. «See muidugi ei tähenda, et peaksid oma sõpradest lahti ütlema, sest nad ei ole rikkad. Kuid, kui sa soovid rikkaks saada, siis pead hakkama läbi käima teiste rikaste inimestega.»

Ta soovitab sellele mõelda nii: «Kui sa tahaksid olla heas füüsilises vormis, siis sa veedaksid rohkem aega heas vormis inimestega jõusaalis. Kui oleksid huvitatud religioonist, siis käiksid läbi kirikuinimestega. Seega, kui tahad rikkaks saada, siis tuleb leida rikas sõpruskond ja õppida neist.»

Veeda vaba aega ainult lõbutsedes

Rikkad inimesed pigem kulutavad oma aega enda harimisele kui meelelahutusele. Warren Buffett, kes oli 2008. aasta kevadise seisuga Forbesi ajakirja sõnul maailma kõige rikkam inimene, pühendab 80 protsenti oma tööpäevast lugemisele. Corley sõnul vaatab alla tunni aja telekat päevas kõigest 67 protsenti rikkaid inimesi, samas vaestel inimestel on see protsent vaid 23.

Corley leidis, et rikkad veedavad teleka asemel aega raamatute taga, eriti lugedes enesetäiendamise raamatuid.

Ära säästa nooruses raha

Lõppude lõpuks ei ole oluline, kui palju raha sa teenid – oluline on, kui palju sa sellest hoida suudad.

Kui soovid rikkaks saada, siis on kasulik alustada säästmisega juba noorelt. Sel juhul pole vaja palju kõrvale panna, sest ajaperiood on pikem.

«Säästetud raha tuleks panna turvalisele ja kindlale kontole,» kirjutab Cardone. «Seda kontot ei tohi kunagi kasutada mitte millekski, isegi siis, kui on hädasti vaja. Siiani olen ma kaks korda aastas vähemalt rahaliselt laostunud, sest panen enamiku oma raha kontole, millele ma ligi ei pääse.»

Pööra säästmisele liigset tähelepanu

«Paljud inimesed on oma tähelepanu koondanud kupongidele ja äärmisele säästuelule, mistõttu võivad nad maha magada erinevad võimalused,» ütles Siebold. Nõnda võib inimene raha kokku hoida sedavõrd, et unustab ära raha teenimise.

Ta lisab, et rikkad võtavad pigem riski teenida olemasolevalt rahalt rohkem ega säästa seda ebamõistlikult.

Tööta raha nimel

«Kui sinu töö ülim eesmärk on vaid raha, siis annad võimu enda tööandjale,» kirjutas Robert Kiyosaki oma raamatus. «Kui raha töötab sinu jaoks, oled ise võimul.»

Raha nimel töötamine on kõige lihtsam viis ebaeduks – seda õpetati meile koolis (kuidas kirjutada CVd, saada töökoht ja töötada palju). Lase oma rahal enda jaoks töötada – nt alusta oma ettevõttega või investeeri –  see nõuab kalkuleeritud riski.

Lõppude lõpuks on väga suur erinevus selles, kuidas rikkad ja vaesed inimesed oma palka soovivad saada.

Tegutse turvaliselt

Kuna vana läbiproovitud rada on kindla peale minek, siis ei hakka enamik inimesi isegi muid teid proovima.

Kuigi tihti on lihtsam teha asju nii, nagu neid on alati tehtud ja kümneid kordi läbi proovitud, siis ei tasuks ebaõnnestumist karta. «Inimestel ei tasu karta ebaõnnestuda, sest me oleme loodud nii, et oskame õppida oma vigadest,» kirjutab Kiyosaki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles