Ratast saab nüüdsest kindlustada ka eraldi

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattaga liiklemiseks on võimalik valida vargusevastase ja koguriskikindlustuse vahel, mis kehtivad üle Euroopa.
Rattaga liiklemiseks on võimalik valida vargusevastase ja koguriskikindlustuse vahel, mis kehtivad üle Euroopa. Foto: Bike-ID

If Kindlustuse rattakindlustus koostöös Bike-ID'ga on spetsiaalselt väljatöötatud nii tõsisemale rattafännidele kui ka pühapäeva jalgratturitele, kelle jaoks on oluline, et tema ratas oleks kaitstud ootamatuste vastu.

«Rattakindlustus on nüüd ka koguriskikindlustus, millega on kaetud nii ettenägematud õnnetused kui ka ratta vargus. Ehk kindlustust tellides saab teha valiku, kas kindlustada ainult varguse vastu või võtta koguriskikindlustus,» sõnas If Kindlustuse partnerite osakonna projektijuht Helen Kuremaa.

Ta selgitas, et kui varasemalt on jalgrataste kindlustamine olnud pigem osa terviklikust kodukindlustuse paketist, suunatakse nüüd tähelepanu konkreetse sihtgrupi vajadusele. «Kuna toote omavastutus on väike, annab see võimaluse jalgratast kindlustada ka neil inimestel, kes kodu erinevatel põhjustel ei ole veel otsustanud kindlustada,» rääkis Kuremaa.

Rattakindlustus on äpi-põhine

Rattakindlustust saab osta mobiiliäpi kaudu eeldusel, et ratas on kantud Bike-ID rattaregistrisse ning kannab Bike-ID turvakleebist. Kindlustust tellides tuleb lisada ratta kindlustusväärtus ja video, mis tõendab ratta seisukorda kindlustuse sõlmimise hetkel.

«Kui kliendil ei ole veel Bike-ID turvakleebist, siis saadab Bike-ID selle postiga ja osad rattapoed panevad juba uutele ratastele turvakleebised, millega saab klient kanda turvaelemendiga ratta tasuta rahvusvahelisse registrisse,» rääkis Kuremaa. Ta lisas, et rattakindlustust saab sõlmida kolmeks-, kuueks ning kaheteistkümneks kuuks.

OÜ Bike-ID turundusjuht Kadi-Riin Leisalu lausus, et sõltuvalt ratta hinnast ja kindlustuspoliisi pikkusest on kulu kindlustusele alates 3,25 eurot kuus. «Sooviksin siinkohal toonitada, et ka kindlustuse olemasolul peab ratas siiski lukus olema ning temaga tuleb heaperemehelikult käituda,» rääkis Leisalu. Ta lisas, et koguriskikindlustus katab vargusele lisaks ka ratta kahjustumise juhtumid, näiteks võistlustel kukkumise.

Ainsa piirangu ratta kindlustamiseks seab jalgratta väärtus ehk kindlustada saab kõiki jalgrattaid väärtuses 200-3000 eurot. «Ratta turuväärtuse kontrollib üle Bike-ID tehniline ekspert ning just see määrabki õnnetusjuhtumi korral korvatava kahju suuruse,» teatas Leisalu.

«Vargusevastane kindlustuslahendus annab kaherattalise omanikule turvatunde, sest Bike-ID hüvitab varguse korral tekkinud kahju turuväärtuses,» sõnas Leisalu. Ta lausus, et koguriskikindlustust luues mõeldi sportlaste ja elektrijalgratta omanike peale.

Igal aastal varastatakse Euroopas 3,5 miljonit ratast

Jalgrattaregistri loomise hetkest alates, millest 8. aprillil täitub juba aasta, on Bike-ID’lt päritud mitmeid kordi ka rattakindlustuse kohta ning seetõttu otsustas start-up ettevõtte sellesse teemasse lähemalt süübida.

Leisalu märkis, et edasine uurimine tõi lagedale hirmuäratavad numbrid. «Nimelt, igal aastal varastatakse Euroopas 3,5 miljonit ratast (kuus jalgratast minutis) ning neist vaid kaks protsenti leiab tee tagasi selle õige omanikuni,» teatas Leisalu.

Sellest tulenevalt kannatavad rattaomanikud igal aastal kokku 1,2 miljardit eurot kahju. «Kui võtta, et keskmine kaherattaline Eestis maksab Kriminaalpoliitika andmetel umbes 328 eurot ja 2015. aasta keskmine brutopalk oli 1065 eurot, siis ilmselgelt annab oma kaherattalisest sõbrast ilma jäämine omaniku rahakotile kõvasti tunda,» rõhutas Leisalu.

«Meie koostööpartneriteks on A&T Sport, Extreme Sport, Fixus Sport, Hawaii Express, Kurmo Rattaäri, Spordipartner, Sportland, Velomoto ja Velospets Tartu,» loetles Leisalu. Tema kinnitusel paigaldavad kõik Bike-ID tehnilised partnerid juba täna jalgratta müügihetkel uuele rattale ka Bike-ID turvakleebise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles