Lugeja küsib: kas RIA toimetab arvutis omasoodu?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

«ID kaardi tarkvara kodulehelt võib lugeda uuendatud ID-kaardi tarkvara kohta muuseas, et lisatud on keskne konfiguratsioonihaldus, mis võimaldab ajakohastada tarkvara konfiguratsioonisätteid kasutaja arvutis Riigi Infosüsteemi Ameti serverist. Lausest järeldub, et peale uuendamist saab RIA toimetada suvalise inimese arvutis omasoodu. On see tagauks, turvaauk või teadlik nuhkimine?» soovib lugeja teada.

Vastab Riigi Infosüsteemi Ameti pressiesindaja Rauno Veri.

Lahendus ei ava Riigi Infosüsteemi Ametile volitamatut ligipääsu kasutaja arvutisse ega võimalda seal midagi teha. ID-kaardi tarkvara tegeleb ainult ID-kaardiga ning midagi muud arvutis ei tee.

Ühtlasi tuvastab Riigi Infosüsteemi Ameti publitseeritud tarkvara, kas kasutaja kaardile on juba võimalik paigalda uued sertifikaadid. Kui see on võimalik, siis pakub tarkvara selle võimaluse ka välja. Võimaluse kasutamine on kasutaja enda otsus ja see ei toimu ilma kasutajapoolse teadmise ja tahteta.

Eesti võtab käesoleval aastal elektroonilistel isikut tõendavatel dokumentidel kasutusele tugevama krüptograafia ja sellega tegime algust 1. veebruaril. Alates 1. märtsist toodetavatel kaartidel on juba vaikimisi tugevama krüptograafiaga sertifikaadid. Varem väljastatud kaartide sertifikaate uuendavad kasutajad ise alates 17. märtsist ID-kaardi haldusvahendi abil.

Kuna kauguuendamine puudutab suurt hulka elektroonilisi isikut tõendavaid dokumente, siis tuleb neid kauguuendamiseks järjekorrastada. Kauguuendamise lahendusse on ehitatud võime tuvastada, kas kasutaja kaart kuulub praegu uuendamisele. Selleks peab inimene laadima lehelt installer.id.ee värske ID-kaardi tarkvara (praegu uusim versioon 3.12.2), paigaldama selle enda arvutisse ja panema kaardi lugejasse.

ID-kaardi haldusvahendi käivitamisel võtab haldusvahend ühendust Riigi Infosüsteemi Ameti serveriga, et tuvastada, kas inimene saab oma kaarti uuendada. Kui see on võimalik, siis kuvab ID-kaardi haldusvahend kasutajale nupu «uuenda sertifikaate». Kui uuendamise aeg pole selle kasutaja sellele kaardile veel kätte jõudnud, siis ta nuppu ei kuva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles