Tasub teada: miks peab pakendeid pesema? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ragn-Sells selgitab, miks ja milliseid pakendeid on vajalik enne prügi hulka viskamist puhtaks loputada, sest see ajab prügi sorteerides tarbijaid tihti segadusse.

Puhtal pakendil on suuremad taaskasutusvõimalused

Pakendite pesemisvajaduse põhjused on tegelikult lihtsad. Esiteks määrivad räpased pakendid juba konteinerisse paigutatud teised puhtad pakendid. Teiseks on puhastel pakenditel palju suurem võimalus saada suunatud taaskasutusse. Määrdunud pakendid lähevad üldjuhul põletamisele, kuid puhtaid kasutatakse toorainena uute asjade valmistamisel. Seega kui panna pakendikonteinterisse pestud pakend, saab see taaskasutuses uue elu, must aga läheb põletamisele.

Mida pesta ja mida mitte?

Järgnevalt lihtne näide. Kohupiim on poes müügil peamiselt kilepakendis kohupiimatuutuna või plasttopsi pakendatuna. Kilepakendi pesemine oleks keeruline, aeganõudev ja palju vett kulutav, mistõttu on mõistlik panna see olmejäätmete sekka. Plasttopsi puhastamine on aga tunduvalt lihtsam. Üldjuhul ongi nii, et kui kilekottidesse on paigutatud rasvased toiduained (näiteks liha vaakumpakendis), siis nende puhastamisel pole mõtet. Kui pakend on tugevamast plastist, tasub see loputada ja panna puhaste pakendite sekka.

Reegel: pese vahetult pärast kasutamist

Pakenditega on samamoodi nagu lauanõudega – kõige lihtsam on neid puhastada kohe pärast  kasutamist, sest siis kulub puhastamisele vähem energiat ja vett. Hiljem kulub nõude või pakendite külge kleepunud jäätmete puhastamisele tunduvalt rohkem aega, vett ja energiat. Kui kodus on nõudepesumasin, kuhu jääb nõude kõrvalt veel ruumi, võib laotada pakendid sinna pealmiseks kihiks. Sel juhul ei kulutata ühtegi lisaliitrit vett.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles