Eelnõu kehtestab e-sigarettidele uued nõuded

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus arutab tubakaseaduse muutmise eelnõud, mis kehtestab e-sigarettidele uued nõuded ning keelab tubakatoodete piiriülese kaugmüügi.

Tubakaseaduse muudatused võtavad üle uue tubakadirektiivi, millega ühtlustatakse liikmesriikides tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete tootmise, esitlemise ja müügi õigusnormid, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Eelnõu kohaselt peavad elektrooniline sigaret ja selle täitepakend olema lapse-, võltsimis-, purunemiskindel ning varustatud mehhanismiga, mis hoiab ära lekkimise. Elektrooniline sigaret ei tohi sisaldada nikotiini rohkem kui 20 mg/ml ja peab sisaldama nikotiiniannuseid ühtlaselt. Nikotiini sisaldav vedelik ei tohi sisaldada lisaaineid nagu vitamiinid või ained mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik või ohutu.

Sarnaselt tubakatoodetele kehtestatud nõuetele ei tohi ka elektroonilise sigareti pakendi kuju ja märgistus sarnaneda toidukauba või kosmeetikatootega. Pakendi märgistus ei tohi sisaldada toote reklaami või selle tarbimist soodustavat infot või jätta muljet, et toode on vähem kahjulik kui teised tooted. Eeltäidetud nikotiini sisaldava elektroonilise sigareti ja selle täitepakendi peale tuleb kanda terviseohu hoiatus «See toode sisaldab nikotiini, mis on kergesti sõltuvust tekitav aine.»

Samuti lisab eelnõu elektroonilisi sigarette või nende täitepakendeid Eestis tootvale või neid Eestisse võõrandamiseks toovale ettevõtjale enne toote turustamist pädeva asutuse teavitamise ja iga-aastase aruandluse kohustuse. Pädevaks asutuseks on nii elektrooniliste sigarettide kui ka tubakatoodete puhul terviseamet.

Samuti kehtestab eelnõu tubakatoodete ja tubakatootega seonduvate toodete piiriülese kaugmüügi keelu. Kaugmüügi keeld keelab teiste liikmesriikide ja kolmandate riikide ettevõtjatel tubakatooteid ning tubakatootega seonduvaid tooteid kaugmüügi teel Eesti tarbijale müüa. Piiriüleseks kaugmüügiks ei loeta seda, kui tarbija tellib kaupa teisest liikmesriigist või kolmandast riigist ning läheb ise sellele järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles