Uus külmkapp võib tuua väiksema elektriarve

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmkappi ostes tasub mõelda toidu mahule, mis sinna läheb - külmkapp ei tohiks olla liiga täis ega ka liiga tühi, et elektrienergiat mõistlikult tarbida.
Külmkappi ostes tasub mõelda toidu mahule, mis sinna läheb - külmkapp ei tohiks olla liiga täis ega ka liiga tühi, et elektrienergiat mõistlikult tarbida. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Vana ja uue külmkapi energiatarve võib erineda mitu korda. Uut tehnikat ostes tasub lisaks energiatähisele siiski kindlaks teha, milliseid funktsioone reaalselt vaja võib minna, et voolutarbimist vähendada.

Kodumasinaid ostes soovitab Experti tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli valida kõrgemasse energiaklassi kuuluvat tehnikat, kuid ennekõike soovitab hinnata, kui suurt kasutust tehnika leiab ning milliseid funktsioone võiks reaalselt vaja minna. Näiteks energiasäästliku külmkapiga, mis on enamasti ainuke kodutehnika, mida igapäevaselt välja ei lülitata, võib aastas kokku hoida märkimisväärse summa.

Energiaklassid on külmikutele märgitud vastavalt Euroopa Liidu nõuetele, seega on voolutarbimist küllaltki lihtne võrrelda. Energiatähised Ast Gni tähistavad energiaefektiivsust, A-klass sealjuures tähistab kõige energiasäästlikumat masinat. Kuna toodetakse üha säästlikumaid kodumasinaid, võeti kasutusele ka A+, A++ ja A+++ energiatähised. «Kuigi näiteks külmikute puhul on raske leida masinat, mille energiaklass on alla A, tasub eelkõige silmas pidada, et sama energiaklassiga, kuid erinevas mõõdus külmikud tarbivad voolu erinevas mahus,» selgitas Kulli ning täpsustas, et voolutarbimist mõjutab nii sügavkülmiku suurus kui ka näiteks jäämasina olemasolu.

Küll aga tasub spetsialisti sõnul silmas pidada, et praeguse elektrihinna juures on kohati põhjendamatu osta A+++ külmkapp, kui see maksab A+ klassiga külmkapist näiteks kolmesaja euro võrra rohkem. «Tasuvusaeg ainuüksi selle erinevuse pealt kujuneb tõenäoliselt pikemaks kui külmiku prognoositud eluiga,» tõi ta esile.

Mida külmiku ostmisel ja kasutamisel tähele panna: 

  • Külmkapi suurus vali vastavalt vajadustele – liiga tühi või liiga täis külmik tarbib rohkem voolu.
  • Elektrikulu on kõige optimaalsem, kui külmiku temperatuur on seatud +5 ja jääkambri temperatuur -18 kraadile.
  • Sulatage külmik ja õhutage seda vähemalt kord aastas, et vältida jääkihi teket. Külmkapi pesemine ja tihendite hooldamine pikendab külmiku eluiga.
  • Külmikut ei tasu paigaldada soojustamata kohta, sest alla +15 kraadi juures tarbib külmik rohkem voolu.
  • Jälgige paigaldusjuhendit – külmik ei tohi olla kaetud üleliigsega ning asuda küttekehade kõrval.

Kui külmkapp on soetatud ning juba kasutuses, siis tasuks kindlasti meeles pidada, et sooja toidu külmkappi panemist on targem vältida, sest see tõstab temperatuuri ning seepärast peab külmiku kompressor temperatuuri alandamiseks tööle hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles