Kaubanduskoda tahaks noori suveks pikemalt tööle lubada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned lapsed teenivad suvel taskuraha ajalehti müües.
Mõned lapsed teenivad suvel taskuraha ajalehti müües. Foto: Repro

Lapsi võiks tööle lubada kogu koolivaheaja pikkuses ning vähemalt 14-aastaseid ka täistööajaga, leiab Kaubandus-Tööstuskoda Jevgeni Ossinovskile saadetud kirjas.

Kaubanduskoda leiab, et noortele varases eas töökogemuse andmine on oluline ning selle paremaks võimaldamiseks tuleks vajadusel muuta alaealiste töötamist puudutavat seadusandlust. Põhjusteks see, et noored saavad üha varem küpseks ning regulatsiooni muutmine oleks kasulik mõlemale osapoolele. Praeguse regulatsiooni kaasajastamiseks tõi kaubanduskoda kirjas Ossinovskile välja rea ettepoanekuid.

Noored võiksid töötada rohkem kui pool koolivaheajast.

Praegune seadusandlus lubab alaealistel töötada kuni pool koolivaheajast, mis jätab suvel töötamise aja maksimaalseks pikkuseks 1,5 kuud. See tähendab, et kolmekuise suveperioodi katmiseks tuleb tööandjal palgata kaks noort – ent näiteks 17-aastane noor on võimeline töötama enam, kui pool koolivaheajast.

Koolikohustuse täitnud alaealine võiks töötada 8 tundi päevas

Teatud juhtudel võiks koolikohustuse täitnud (ehk vähemalt põhikooli lõpetanud või 17-aastane) noorel olla võimalik töötada täistööajaga. Praegun on 15-aastase koolikohustuse täitnu piirang kuus tundi päevas ning 16-17 aastaste piirang seitse tundi päevas. Koda mööndab, et siin võib siiski olla vajalik täiendavate piirandute seadmine.

Tööloa saamine peaks olema lihtsam

Praegune kord näeb ette, et 7-14 aastase palkamise jaoks on vaja tööluba, mille taotlemine on bürokraatlik. See võiks olla lihtsam ja õigusselgem. Selle asemel võiks loakohustuse asendada näiteks vajaduspõhise järelevalvega. Teine variant asendus, mis lubaks konkreetse töötaja töölelubamise asemel täita teatud ametukohad alla 18-aastaste töötajatega.

Töötamise kellaaeg võiks olla paindlikum

Praegune regulatsioon lubab noortel töötada kella kuuest hommikul kaheksani õhtul, teatud valdkondades kergema töö puhul ka südaööni. Euroopa Liidu direktiiv on selles küsimuses oluliselt vähem piirav, lubades 16-17 aastastel noortel töötada ka kella 6-22 või 7-23.

Lubatud tööde nimekiri tuleks üle vaadata

Praegune seadusandlus keelab muude asjade hulgas alaealise töö redelil või murutraktoriga. Ja alaealine kokaõpilane võib kasutada köögikombaini küll õppimise käigus, ent ei tohi seda teha töökohal. Kaubanduskoda leiab, et lubatud tööde nimeiri tuleks üle vaadata.

Alaealiste palkamisel võiks olla sotsiaalmaksu soodustus

Alaealise palkamisel võiks ettevõtja vabastada sotsiaalmaksu tasumisest osaliselt või täielikult. Praegu on ka alaealised töötasu täiel määral sotsiaalmaksuga maksustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles