Vanametalli käitlejad ootavad lähikuudel veel kokkuostuhinna kasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall.
Vanametall. Foto: Urmas Luik

Alates märtsi keskpaigast on musta vanametalli kokkuostuhinnad kaks korda tõusnud ja kohalikud vanametalli käitlejad ootavad lähikuudel veel kuni 15 eurost hindade kasvu.

Kui veel pool kuud tagasi oli kõige populaarsema musta vanametalli ehk teras 3-e kokkuostuhind 40-45 eurot tonni kohta, siis praegu on selle hind sõltuvalt kokkuostjast 80-90 eurot tonnist.

«See on igati meeldiv tendents ja prognoosime, et aprillis ja mais tõuseb kokkuostuhind veelgi,» ütles Kuusakoski ASi suurklientide ostujuht Amor Orgusaar BNSile.

Ta lisas, et tänu hindade tõusule on hakanud kasvama ka vanametalli mahud. «Selgelt on näha vanametalli turul elavnemist. Mahud peaksid veelgi kasvama kevade saabudes, kui inimesed maakodudes koristama hakkavad.»

Orgusaare sõnul on väga keeruline öelda, mida vanametalli turg edasi teeb. «Täna ei julge prognoosida. Me ei näinud keegi sedavõrd suurt kasvu ette nagu viimasel kuul on olnud. Minu isiklik arvamus on, et hind natuke veel tõuseb ja siis jääb pikemalt stabiilseks,» lisas ta.

Enne märtsi keskpaika oli vanametalli kokkuostuhinnad ajaloo madalaimal tasemel ja seda viis kuud järjest. Kuusakoski ostujuht Toomas Kollamaa on varem BNSile öelnud, et kohaliku kokkuostuhinna vedas tõusuteele maailmaturu hind, mis hakkas pärast pikka aega kasvama veebruari lõpus ja on alates sellest ajast suurenenud 30 euro võrra.

«Kindlasti on kasv seotud üldise majandusolukorraga maailmas ja aeglase nafta hinna tõusuga. Arvan, et mõju avaldas ka see, et Hiina avaldas eelmise aasta majanduskasvu, mis polnud küll liiga hea, kuid oli siiski piisav, et turgudele ja klientidele kindlust juurde anda,» rääkis Kollamaa .

Vanametalli maailmaturuhind oli madalseisus eelmise aasta detsembris, mil hind oli aastaga langenud peaaegu 50 protsenti. Toona ütlesid mitmed Eesti vanametalli käitlejad BNSile, et rekordmadalad hinnad on vähendanud vanametalli toomist kokkuostupunkti ligi poole võrra.

Praegu märkis Amor Orgusaar, et tema teada pole ükski Eesti vanametalli käitleja pankrotti läinud, kuigi olukord turul on jätkuvalt keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles