Vanilje nappus võib tõsta magusa hinda

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikook jäätisega
Šokolaadikook jäätisega Foto: Eero Vabamägi

Suur vaniljekaunade kasvataja on eelmise aasta kehva saagi tõttu kergitanud oma hinda poolteist korda.

Madagaskari vanilje kilogramm maksab andmefirma Mintec põhjal praegu 180 eurot, kui 2015. aasta alguses sai sama koguse kätte 74 euro eest, kirjutab Guardian.

Järsk hinnatõus võib mõjutada veel paljusid, alustades karastusjookide tootjatest kuni kondiitritööstuste ja lõhnaõli tootjateni välja. Kõige rohkem saavad siiski kannatada jäätisetootjad, sest nende tootmises moodustab vanilje kõige kallima osa ning seetõttu on nad ilmselt sunnitud küsima rohkem raha ka külma magustoidu nautijatelt.

Vanilje on safrani järel hinnalisuselt teine vürts maailmas, sest selle kasvatamine on väga aeganõudev. Kõrge hinna tõttu ja vältimaks saagi varastele langemist, tahavad vaniljekasvatajad kaunad liiga vara ära korjata, see aga viib kvaliteedi languseni, sest valel ajal korjatud kaun pole eriti tugeva maitsega.

Kõrge hinna ja kehva kvaliteedi tõttu võtavad mõned toojad kasutusele ka alternatiive. Paljud söögitootjad pole siiski nõus kasutama kunstlikke maitseaineid.

New Forest jäätise tootmisjuht Dave Bishop ütles, et nende vanilje eest makstav summa on tõusnud 18,5 protsenti ja pole muud varianti, kui lihtsalt see vahe kinni maksta. «Vaniljejäätis on iga firma kõige müüdavam toode. Sa võid küll teha mingi uue maitse, aga vanilje jääb,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles