Eesti pensionit hakatakse maksma igasse riiki

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Toomas Huik

Riigikogu sotsiaalkomisjon toetas täna pensionikindluse seaduse muutmist, et riiklikke pensione hakataks teatud piirangutega maksma kõikidesse välisriikidesse.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul ekspordib Eesti täna pensione 35 riiki ja seaduse jõustumisel lisandub umbes 160 riiki. «Kui inimene on Eestis makse maksnud, siis ei tohiks tema pensioni saamine sõltuda sellest, kus välisriigis ta parasjagu elab. Seaduse muutmisega on inimeste õigused paremini tagatud ning väljaspool Eestit elavatel inimestel tekib parem side riigiga,» ütles Kokk.

Eelnõu alusel hakatakse eksportima nii vanadus-, toitjakaotus- kui ka eriseadustega reguleeritud sooduspensione. Eksporditavateks sooduspensionideks on soodustingimustel vanadus-, eri- ning väljateenitud aastate pensionid, samuti on kaetud pensionide suurendused ja lisad.

Töövõimetus- ja rahvapensione eksportima ei hakata. Sotsiaalkaitseministri MargusTsahkna sõnul töövõimetuspensionid asenduvad töövõimereformi käigus töövõimetoetustega ning rahvapensioni makstakse ainult siis, kui inimene elab Eestis. Samuti ei saa välisriikides elavad Eesti kodanikud pensioni juhul, kui nad on töölt ära läinud enne pensioniea saabumist.

Kehtiva õiguse kohaselt peab inimene riikliku pensioni saamiseks elama Eestis. Riiklikke pensione makstakse praegu väljapoole Eestit vaid Euroopa Liidu ja Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni liikmesriikidesse ning riikidesse, millega Eestil on kahepoolne sotsiaalkindlustusleping.

Prognoosi järgi võib 2018. aastal olla pensioni taotlejaid kuni 360, keskmise summaga 281 eurot. Riigieelarvele oleks kulu sel juhul 1,2 miljonit eurot. 2022. aastaks võib pensioni taotlejaid olla kuni 500, keskmise summaga 342 eurot ning siis oleks pensionikulu riigile ligi 2 miljonit eurot.

Sotsiaalkomisjon otsustas riikliku pensionikindlustuse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu saata riigikogu täiskokku lugemisele 13. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles