Maanteeamet võtab autoroolis mobiiliga rääkijad Statoilides luubi alla

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili tankla.
Statoili tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

5. aprillil tunnustavad maanteeameti ennetustöötajad kuues Statoili teenindusjaamas autojuhte, kes ei kasuta sõidu ajal mobiiltelefoni ning informeerivad neid «Mobiilivaba päeva» aktsioonist.

Maanteeameti ning politsei- ja piirivalveameti ühisaktsiooni «Mobiilivaba päev» raames teostatakse ennetus- ja teavitustöid kuues Statoili teenindusjaamas: Tallinnas Õismäe jaamas, Tartus Turu ja Aardla jaamas, Pärnus Papiniidu jaamas, Rakveres Väljavahi jaamas ning Narvas kesklinna Statoilis. Aktsioonid toimuvad ajavahemikul kella 12-15.

Maanteeameti ennetustöötajad tunnustavad Statoili teenindusjaamadesse sõitnud ja autost väljunud autojuhte, kes sõiduhetkel mobiiltelefoniga ei rääkinud. Juhte informeeritakse «Mobiilivabast päevast» ning neile jagatakse infokaarte, kus on peal unikaalne kood, mille sisestamisel temaatilisel veebilehel osaletakse loosis, kuhu on auhinnad välja pannud ka Statoil. Kõiki liiklejaid kutsutakse üles andma lubadust juhtimise ajal mobiiltelefoniga mitte tegelema.

Õismäe Statoili teenindusjaama paigaldatakse ka mobiilne simulaator, kus on kõigil võimalik praktiliselt kogeda, millist mõju sõiduohutusele avaldavad kotist telefoni otsimine, tekstisõnumi tippimine ja kõne valimine.

Autoroolis mobiiltelefonide kasutamise probleemi tõsidusele viitab asjaolu, et tähelepanu hajutavate tegevuste tõttu juhtub Eestis iga päev üle kahe liiklusõnnetuse. Maanteeameti andmeil kasutab 71 protsenti ijuhtidest roolis mobiiltelefoni ning 99 protsenti vastab sõidu ajal ka kõnedele. Roolikeerajad tegelevad sõidu ajal ka pildistamise, tekstisõnumite või sotsiaalmeedia postituste lugemisega.

Maanteeamet kaasab aktsioonile appi noorsoopolitseid, liikluseriala tudengeid ja teisi vabatahtlikke, kes on ennetustöö osakonna koostööpartnerid avalikel üritustel.

Statoili kaubamärgi all teenindusjaamu opereeriva Circle K Eesti AS-i turundusdirektori Diana Veigeli sõnul on ohutu liiklemine ja vastutustundlikkus teedel ühiskonnas oluline valdkond, kus teavitustöö roll on ülitähtis. «Lööme hea meelega kaasa üleriiklikus kampaanias ning aitame kaasa «Mobiilivaba päeva» sõnumi jõudmisel võimalikult paljude autojuhtideni,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles