Algas kevadine toiduabi jagamine

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga vabatahtlik.
Toidupanga vabatahtlik. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Märtsi lõpust maikuu teise pooleni jagatakse toimetulekuraskustes inimestele Euroopa Liidu toiduabi, mille jagamist korraldab Eesti Toidupank.

Toiduabi jagatakse valdavalt spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks, teatas sotsiaalministeerium. Abivajaja saab kõige lihtsamini infot toiduabi kohta omavalitsuse sotsiaaltöötajalt. ELi toiduabi saamise kriteeriumid on Eestis kõigile võrdsed: õigus toiduabile on toimetulekutoetuse või vajaduspõhise peretoetuse saajatel.

«Meil on hea meel, et Toidupank otsustas toiduabi jagamise hankes osaleda ja oma partnerlust pakkuda,» ütles sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. Ministeerium ostab toidu ning Toidupank jagab toidupakid abivajajatele.

Kuni 2020. aastani jagatakse toiduabi kaks korda aastas. Sel kevadel saavad toiduabi tänavu jaanuaris või veebruaris toimetulekutoetust taotlenud inimesed ning need, kellele on makstud nimetatud kuudel vajaduspõhist peretoetust. Samuti saavad abi kodutute öömajades viibivad elukohata inimesed.

Selle aasta teise toiduabi jagamisega plaanitakse alustada oktoobri lõpus. Abisaajate nimekiri moodustub sarnaselt kevadele, seega augustis ja septembris toimetulekutoetust taotlevatest ja peretoetust saavatest inimestest.

Toidupanga EL toiduabi projektijuht Kerttu Olõkainen sõnas, et toidupankades on ettevalmistused toiduabi jagamiseks käinud juba aasta algusest ning see on neile oluline ja samas mahukas lisaülesanne. Toiduabikomplektide laialijagamiseks läheb vaja lisaladusid ning vabatahtlike ja sotsiaaltöötajate abi.

«Tänaseks on pooltes jaotuspunktides toiduabi jagamine alanud, ülejäänutes algab see kahe nädala jooksul. Kõigil, kes oma toiduabile järele tulevad, palume kaasa võtta paar tugevat kotti,» lisas Olõkainen.

Toiduabikomplekt ühe pereliikme kohta kaalub ligi 15 kilogrammi. Lisaks kuivainetele on toidupakis liha- ja kalakonserve, suhkrut, rapsiõli, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Toiduained hangib sotsiaalministeerium iga kord vahetult enne jagamisperioodi.

Toiduabi rahastatakse EL abifondist kuni 85 protsendi ulatuses ning Eestil on aastani 2020 toiduabi jagamiseks kokku umbes 8,9 miljonit eurot. Abifondi toetuse kasutamist koordineerib sotsiaalministeerium, Toidupank on toiduabi jagamisel sotsiaalministeeriumi partnerorganisatsioon. Mullu eraldas ministeerium toidupangale toiduabi korraldamiseks 64 134 eurot, tänavu on kuludeks kavandatud 69 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles