If: aastavahetusel tuleb olla hoolikas nii kodus kui õues

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Lauri Kulpsoo

Kindlustusfirma If on aastavahetuseks koostanud inimestele abiks rea nõuandeid, mis aitavad vana aasta ära saata ja uue vastu võtta võimalikult turvaliselt.


Kõigepealt hoiatab kindlustusfirma, et valesti lennanud ilutulestikuraketid tekitavad kehavigastusi, kahjustavad pargitud sõidukeid, hooneid ja muud vara.

Paraku puudub vigastada saanud varal tihti kindlustuskaitse, mis korvaks ilutulestikust tekkinud kahjud. If Kindlustuse statistika alusel on igal aastal hüvitatud ligi kümme ilutulestikuga seotud kahjujuhtumit.

Lume ja pakasekahjude ärahoidmiseks tuleb püüda eemaldada suurem lumemass maja ja terrassi katuselt. Kui pööningule on sadanud lund, tuleb see eemaldada enne sulamist. Jääpurikad tuleks katuseräästastelt kõrvaldada jalakäijate ohutuse huvides.

Pühade ajal on palju köögis askeldamist. Et õnnetusi ei juhtuks, tuleks töötaval pliidil pilk peal ja lapsed küttekehast ohutus kauguse hoida. Päästeameti andmetel on aastas ligi 400 tulekahju seotud toidu valmistamisega.

Pühade eel maakodusse sõites tuleb alustada ahju kütmist aegamööda. Külma ahju võib kõva kuumusega lõhki kütta. Talveperioodil on pooled tulekahjudest seotud kütteseadmetega.

Kui olete kodust pikemalt eema, sulgege eramu või korteri veetorustiku peakraanid. Hoonetes toimunud kahjudest on pooled veeavariid.

Vältimaks aastavahetusel liiklusõnnetusi, paneb If liiklejatele südamele, et avariidega seotud kahjusid saab ära hoida igaüks ise, valides teeoludele vastava
sõidukiiruse, hoides pikivahet ning oles eriti tähelepanelik lumistel ja libedatel linnatänavatel, kus juhtub umbes 70 protsenti kõikidest liiklusõnnetustest.

Varguste ärahoidmiseks kontrollige kodust lahkudes, et kõik uksed ja aknad oleksid korralikult suletud. Pikemaks ajaks ära minnes võiks väärtesemed paigutada nii, et neid poleks akendest näha. Kasulik on tühjendada postkast. Võimalusel paluge naabritel oma majal silm peal hoida.

Lemmikloomad tuleks aastavahetuseks tuppa jätta. Kuna enamus koeri kardab rakette, siis kaasneb uusaastaöö ilutulestikega tihti lemmikute kaotsiminekut. Külma ilmaga võib autos tekkida nn külmkapi efekt, mistõttu ei tohiks lemmikloomi sõidukisse järelevalveta autosse.

Kui õnnetus siiski juhtub, saavad Ifi kliendid kahju korral tegutsemiseks kiiresti nõu küsida ööpäevaringsel kindlustustelefonil 1211 ning juhtumi registreerida. Samalt numbrilt saab kaskoklient tellida häda korral tasuta autoabi. Kahjuteate saab lihtsalt täita ka internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles