Majaomanikud kipuvad solgiga sahkerdama

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesiklosetiga majapidamistes saab settekaev kiiresti täis.
Vesiklosetiga majapidamistes saab settekaev kiiresti täis. Foto: SCANPIX

Fekaaliveoga tegeleva ettevõtte sõnul ei soovi elanikud liituda ühisveevärgiga, vaid kipuvad hoopis oma reoveega sahkerdama.

«Nii võib värskelt valminud kanalisatsiooniga piirkondades täheldada, kuidas torustikku tekib reovesi, kuid keegi liitunud pole,» rääkis Saue vallalehele  AS-i Kovek juhataja Aare Sõer. Tema sõnul tekitavad selliseid anomaaliaid kinnistute omanikud, kes pumpavad oma kogumispaagi vedelamat osa omavoliliselt kanalisatsiooni. «On ette tulnud ka kaebusi, et mõni meie reoveepumpla haiseb. Kontrollimisel aga selgub, et haiseb hoopis lähedal olev kraav, kuhu pahatahtlik kinnistuomanik või äraveo teenuse pakkuja on reovett lasknud,» toob Sõer näiteid.

Teine küllalt levinud moodus on tema hinnangul ilma põhjata kogumiskaevud, kus reovesi imbub maapinda ning satub sedasi ka põhjavette. See on levinud probleem suvilapiirkondades ning nõuka-perioodil rajatud asumites. Saue vallas on küllalt majapidamisi, mille juurde on viimastel aastatel välja ehitatud kanalisatsioonitrass, millega inimesed ei ole just ülemäära agaralt liituma kippunud ja jäänud vanamoodi kogumiskaevu juurde, ning mõnedel juhtudel püütakse oma solk ka salaja vasakule viia. Valla vee-ettevõtja AS-i Kovek juht Aare Sõer ütleb, et isegi kui

trass on veetud väravani, tuleb inimesel krundisisesed tööd kuni majani endal ära teha ja sellega ei ole väga kaasa tuldud. «Täna, kus teenuse hind on tõusnud, tuleks teha arvutused pikemas perspektiivis. Kanalisatsiooniteenuse kuupmeeter on oluliselt odavam kui reovee äraveo kuupmeeter. Iga kuupmeeter tähendab teatud säästu ning mida suurem on tarbimine, seda suurem on sääst,» soovitab Sõer.

Hinnatõusule lisandub purgimiskohtade vähesusest tulenev probleem. Kõigil fekaalivedajatel ei lubata allesjäänud kohti kasutada, eelduseks on lepingud AS-ga Tallinna Vesi. Paljudel fekaalivedu teostavatel firmadel on see seni puudunud. Seega on lisaks hinnatõusule tekkimas ka teenuse kättesaadavuse probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles