Andmekaitse inspektsioon: kaamerate paigaldamisel on vaba voli

, andmekaitse inspektsiooni pressiesindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Liivoja
Margit Liivoja Foto: Erakogu

Isikuandmete kaitse seadus ei kohusta ettevõtjaid oma territooriumile turvakaamerate paigaldamist kellegagi kooskõlastama.

Nähtavasse kohta tuleb vaid lisada filmimisest teavitav silt koos ettevõtte kontaktandmetega. Seadus ei sätesta valvekaamera tegevusraadiust. Kaamera paigaldamisel tuleb siiski jälgida asjaolu, et turvakaamera kasutamine peab olema eesmärgipärane ehk ettevõte tohib turvakaamera paigaldada ainult isikute (nt töötajate ja klientide) ning oma vara kaitseks.

Turvasalvestise vaatamise õiguse andmine isiku(te)le ettevõtte sees on ettevõtte enda otsustada. Põhimõtteliselt on salvestist õigus näha ka isikutel, kes filmile on jäänud. Kui filmilõigule on jäänud ka teised isikud, siis tuleb filmi töödelda nii, et filmile jäänud teised isikud ei oleks tuvastatavad. Teine võimalus on ennast filmil näha soovival inimesel võtta teistelt filmile jäänud inimestelt filmi vaatamiseks nõusolek, kui on teada, kes salvestisele on jäädvustatud. Seadus keelab kõnealuseid salvestisi avalikustada ning edastada kolmandatele isikutele, välja arvatud politsei, kellele tohib vajadusel turvasalvestisi edastada uurimistoimingute läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles