Tuleohutusreidid annavad tunnistust lõkketegijate hooletusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõket ei tohi jätta järelevalveta.
Lõket ei tohi jätta järelevalveta. Foto: Lauri Habakuk

Päästeameti ja keskkonnainspektsiooni alustatud kevadised tuleohutusreidid kuues maakonnas näitasid, et suur osa inimesi suhtuvad lõkketegemisse hooletult.

«Nädalavahetusel kontrolliti sadat koldevälist tuld, neist 93 lõket ja seitse grillimist. Sajast lõkkemeistrist 66 vajasid selgitustööd, neli lõket tuli kustutada,» ütles Päästeameti Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Kristi Kais.

Kaisi sõnul olid peamisteks vajakajäämisteks esmaste tulekustutusvahendite puudumine ning see, et tuleasemed ei olnud nõuetekohaselt ettevalmistatud. Samuti kiputakse lõkkeid tegema liiga lähedale hoonetele, puuriitadele ja teistele objektidele, mis võivad süttida.

«Tuleb meelde tuletada, et lõkke äärde veevedamise vaev või veidi kaevamistööd liivavalli ehitamiseks lõkkeaseme ümber on kindlasti tühine selle kahju ees, mis tekib siis, kui tuli käest peaks minema,» rõhutas Kais.

Alates laupäevast on kogu Eestis välja kuulutatud tuleohtlik aeg, sel ajal on metsa ja muu taimestikuga ning turbapinnasega alal lahtise tule tegemine keelatud ning lõket tohib teha ainult selleks ettevalmistatud kohas. Samuti on keelatud kuluheina ja roostiku põletamine ning muu tegevus, mis võib põhjustada tulekahju.

Päästeamet ja keskkonnainspektsioon kutsuvad inimesi üles järgima ohutusnõudeid küttekolde välise tule tegemisel, sealhulgas ka lehtede ja okste põletamisel.

Amet soovitab enne lõkke tegemist veenduda, et lõke asub ohutus kauguses lähimatest hoonetest ja metsadest. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 ja metsani 20 meetrit. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast ning lõkke alus võiks kindluse mõttes olla ümbritsetakse kivide või muldvalliga. Lõket tohib teha vaid nõrga tuulega.

Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, kastekann, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti ning seda ei tohi jätta järelevalveta. Lõkkease ja hõõguvad söed tuleb üle valada veega või katta pinnasega.

Et hoida silma peal ohutusnõuete täitmisel, alustasid päästeameti tuleohutusjärelevalve ja keskkonnainspektsiooni ametnikud Saare-, Hiiu-, Lääne-, Rapla-, Järva-, ja Pärnumaal kevadisi ühiskontrolle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles