Kaupmeeste liit palub tasuda kauba eest kas kaardiga või ühes vääringus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangakaart
Pangakaart Foto: Liis Treimann

Eurole ülemineku sujuvuse tagamiseks soovitab kaupmeeste liit aasta algul ostude eest tasuda võimalusel ühes vääringus või pangakaardiga.
 


«Jaekaubandusel on kroonilt eurole üleminekul oluline roll ja seetõttu palume nii tarbijatel kui ka kaupmeestel lähtuda mõistlikkuse põhimõttest,» ütles kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai. «Olukord on uus meie kõigi jaoks ning sellega harjumine ja uue rahaga arveldamine võtab tavapärasest kauem aega.»

Selleks, et üleminekuperioodil arveldamine kulgeks mõlemale poole võimalikult kiiresti ja tõrgeteta, soovitab liit ostude eest tasumisel kasutada võimalusel ühes vääringus sularaha või selle puudumisel eelistada pangakaarti.

Samuti tuleks silmas pidada, et maksmiseks kasutatava rahatähe ja tasumisele kuuluva summa suhe oleks võimalikult proportsionaalne. Näiteks on ebamõistlik eeldada, et minnes 50-eurose rahatähega ostma kioskist
ajalehte, mis maksab 0,77 eurot, on kauplejal alati olemas vajalik kogus tagastusraha.

Kaupmeestele soovitab liit paralleelkäibe ajaks 1.-14. jaanuarini hoida töös piisav arv kassasid, mis aitaks kaasa ülemineku sujuvusele. Paralleelkäibe ajal toimub sularahas arvlemine nii kroonides kui eurodes, kuid tagastusraha
peaks soovitavalt olema eurodes, et kiirendada kroonide ringlusest väljavõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles