Lugeja küsib: miks peab riik ausat maksumaksjat võlglaseks?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Tuludeklaratsioonile (mille esitasin 16.02) sai pandud linnuke, et tagastatav summa peetaks kinni minu kohustuste jaoks. Ühtlasi oletasin, et kui ma nüüd maksan oma maamaksu ainult selles osas, mis mul veel puudu jääb, siis on kõik korras, aga nii see vist päris ei ole. Olen nüüd maksuvõlglane ja samuti on tiksunud 50 senti intressi. Huvitav kas mul on ka nüüd võimalik nõuda EMTA-lt oma raha hoidmise eest intressi, sest siis oleksime ju enam-vähem nullis?» soovis lugeja teada.

Vastab Maksu- ja tolliamet pressiesindaja Mailin Aasmäe.

Ma ei saa inimese maksuasju ilma tema kirjaliku loata kommenteerida. Küll aga üldiselt käib tagastatava tulumaksusumma arvelt maamaksu kohustuse täitmine automaatselt. Selle eeldus on, et esitatud tuludeklaratsiooniga on kõik korras ning inimene on andnud nõusoleku tagastatava summa arvelt tasuda maamaks.

Samas on palju ka olukordi, kus esitatud tuludeklaratsioon ja tagastatava summa suurus vajab üle kontrollimist, et veenduda kõikide tulude korrektses deklareerimises. Seetõttu soovitabki EMTA inimestel hoida e-maksuametis oma tuludeklaratsioonil silma peal, sest info deklaratsiooni staatuse kohta ja ka meiepoolsed soovid lisainfot saada tulevad kõigepealt teatena sinna. 

Kui tulumaksu tagastuse summa peale kontrolli ei muutu, siis saab ka isiku maamaksu kohustus kaetud, samuti ei tule sellisel juhul mingeid intresse tasuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles