Enne kui ostad uue rõiva, küsi endalt need seitse küsimust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kevad on käes ja paljud meist tahavad oma garderoobi värskendada. Kui seda teha uisapäisa, võib kappi tekkida riideid, mis hiljem ei leia kasutust ja koormavad rahakotti. Tuhin oma välimust muuta on mõistetav, kuid tee seda läbimõeldult. 

Selleks, et sa ei peaks raiskama oma raha ja kapiruumi, võiksid impulsiivoste vältida ja endale poes meelde tuletada, mis on ühe korraliku rõiva juures kõige olulisem. Verily Mag pakub selleks välja seitse küsimust, mida tasub endalt enne ostu küsida. 

  1. Kas see riie on stiilne või lihtsalt trendikas? Mõni riie näeb poes nii lahe välja, et lausa kutsub ostma. Kes meist ei tahaks välja näha, nagu modellid ajakirjakaantel? Probleem on aga selles, et neid vingeid moefotosid tehakse enamasti hetketrendidest, mis ei pea ajahambale vastu. Enne, kui kiirustad kassasse, mõtle, kas saaksid seda kanda ka kolme aasta pärast. Kas Audrey Hepburn kannaks midagi sellist? Või Kate Middleton? Tõsi küll, et alati ei pea ostma vaid ülistiilseid ja klassikalises võtmes rõivaid, kuid trendikad riided kaotavad oma väärtuse väga kiiresti ja nende puhul tuleb kulu ja kasu suhet arvestada keskmiselt kriitilisemalt. 
  2. Kui kaua on sul otsustamisele aega kulunud? Kui sa oled seda jakki juba viis minutit käes hoidnud ja ei suuda ka järjekorras seistes endas päris selgusele jõuda, siis astu eemale, see rõivas pole su raha väärt. Ideaalis peaksid sa oma ostudes alati täiesti kindel olema. 
  3. Kuidas sa end tunneksid, kui peaksid selle rõiva poodi jätma? Hea nipp endas selgusele jõudmiseks on ette kujutamine, kuidas sa tunneksid end siis, kui asetaksid selle rõiva riiulisse tagasi ja kõnniksid poest välja. Kuidas sa end tunneksid? Kas see riie läheks sul ruttu meelest? Või ihaldaksid sa seda ka nädal aega hiljem? Kui aimad, et ei jääks seda taga nutma, ei ole see ilmselt sinu südant võitnud ja hommikul riideid selga valides ei tõuseks su käsi just seda haarama. 
  4. Kui palju rõivakomplekte saaksid selle esemega kokku panna? On sul juba peas mitu ideed või peaksid selle nimel palju pingutama ja ehk isegi midagi juurde ostma? Kui tead, et seda oleks seda keeruline kombineerida, jääb see tõenäoliselt kappi rippuma. Poes vaata alati ringi sellise pilguga, et riided ja kingad sobituks su ülejäänud garderoobiga. Rõivad võiks moodustada justkui kollektsiooni, kuhu sa lisad aeg-ajalt parimaid palu, mis omavahel klappides moodustavad teema ja sinu isiklikku stiili. 
  5. Kas see on ainulaadne? Veel üks küsimus, millega tasub arvestada, kui tahad olla stiilne ja isikupärane - kas on oht, et ostes selle kampsuni tuleb sulle homme tänaval vastu 20 samasugust kampsunit kandvat naist? Mõnikord on see vastus õigustatult jah. Enamasti tasub aga lähtuda enda individuaalsest maitsest ja mitte kulutada hiigelsummasid masstoodangutele, mille pealt teenivad kõik levinud kiirmoebrändid. Seevastu võid kindel olla, et investeering tasub end ära, kui leiad vintage-poest kvaliteetse siidpluusi, mis võidab su südame.
  6. Kas see on baasese? Mõnikord tuleb osta ka selliseid riideid, mis pole kuigi erilised ja ei tekita suuri emotsioone, sest neid on lihtsalt vaja silmapaistvamate esemetega kombineerimiseks. Näiteks sobib kaunistustega nahktagi alla lihtne valge t-särk või nõuab punasekirju midikleit kontsata tagasihoidlikke musti kingi. Garderoobi täiendades pea silmas ka seda, et sul oleks olemas teatud baasrõivad, mis on praktilised ja vähenõudlikud. Kõige tähtsam on nende puhul jälgida kvaliteeti, sest baasrõivad peaks vastu pidama aastaid. 
  7. Kui hästi see su seljas istub? Mõnikord selgub alles riietusruumis, et eemalt imelisena paistnud rõivas ei näe seljas üldse hea välja. Mõnikord on see ka omamoodi kergendus, sest teeb otsustamise lihtsaks. Riiete proovimist ei maksa ka lihtsamate esemete puhul vahele jätta, sest kangad ja lõiked võivad olla petlikud. Pane tähele, kuidas sa end selles riides tunned: kas need püksid on liiga lühikesed, kas kumm pitsitab, kas kangas hõõrub, kas sa saad selles vabalt istuda? Tee paar sammu ja liiguta end, et tajuksid paremini, kui hästi rõivas su seljas istub. Nii kui tunned end ebamugavalt või näed, et see ei kaunista su figuuri, siis jäta riie ostmata. Sa tead, et ei taha seda hiljem selga panna. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles