Käsitööõlle hind võib tõusta (2)

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitööõlu.
Käsitööõlu. Foto: Rene Suurkaev /Postimees

Paljud käsitööõlle tegijad seisavad silmitsi tõsise probleemiga. Nimelt, õlle tegemiseks napib olulist koostisosa, mis omakorda võib märjukese hinda märkimisväärselt tõsta.

Eelmine suvi oli paljudes riikides kuum ja kuiv, siis seetõttu on hävinud osa Euroopa humala saagist. Kuna käsitööõllede nõudlus ajaga kasvab, siis see on pannud väikesed õlletootjad marginaalse surve alla ja sunnib neid humala puudumisel toote hindu tõstma.

Mõned käsitööõllede hinnad on tõusnud suisa 50 protsenti. Mõned tööstused on öelnud, et käsitööõlu on kuni viis korda kallim või lihtsalt ei ole saadaval.

Inglismaal Kentis on Tony Redsell humalat kasvatanud aastast 1948 ja osasid humala sorte kasvatab ta 200 aastase traditsiooni järgi. Enamiku saagist müüb ta väikestele õlletehastele USA-s ja tema saagi hinnad on viimase kolme aasta jooksul tõusnud kuni 20 protsenti.

«Huvi käsitööõllede vastu USA-s on suurendanud nõudlust inglise õlle sortide suhtes,» ütles Redsell. Ta lisas, et tegelikkuses on see hea aeg olla just farmer, kes kasvatab humalat.

Enamik õllepruulijaid on sõlminud lepingud humala kasvatajatega, et ära hoida ootamatut hinnatõusu, kuid tulevikus varustamine on siiski ohus. Nappus võib ka süveneda rahvusvaheliste ettevõtete seas nagu Anheuser-Busch InBev ja SABMiller.

Koos vee, linase ja pärmiga on humal üks peamisi koostisosi õlus. Saksamaa ja USA on kaks domineerivat humala kasvatajat ja mõlemad moodustavad ligi kolmandiku maailma toodangust.

Suvel vähenes Saksamaa humala saak ligi 27 protsenti. Samuti oli tuntav kahanemine veel Tšehhis ja Sloveenias. «Märkimisväärne hinnatõus on toimunud pärast 2015. aastat,» ütles Stephan Barth, kes on kaupmees Barth Haas Group'is.

«Euroopa vajab vähemalt keskmist saaki 2016. aastal, muidu võib näha tõsist käsitööõllede puudust,» märkis ta.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles