Kuidas teha netis ostmine tõeliselt turvaliseks? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetis ostlemine on väga turvaline kui mõned põhitõed endale selgeks teha
Internetis ostlemine on väga turvaline kui mõned põhitõed endale selgeks teha Foto: Stocksy

Kui kõik õigesti teha, on netis ostlemine täna turvalisem kui tavapoes. Aga ainult siis, kui kõik õigesti teha. Sageli teevad inimesed netis ostes aga lihtsaid vigu, mille tõttu nad võivad ka raha kaotada. Kuidas aitab probleeme vältida nutipank ja kas ka sina saaksid midagi netipoes käies paremini teha?

1. Tee kaardiga šoppamine lahti ainult selleks ajaks, kui poes oled!

Ei ole ju mõistlik, et su pangakaardi uksed on internetile pidevalt avatud nagu aiavärav? Eestis loodud Pocopay pangakontoga saad paari näpuliigutusega telefonis kinni keerata need kaardi võimalused, mida sa hetkel ei kasuta – näiteks netis ostlemise. Kui vaja, saad aga netis ostlemise  sama lihtsalt tagasi lahti teha.

Kui aga kardad Venemaa või Hiina häkkereid, siis võid Pocopay kaardi seadistada nii, et ainult Euroopa Liidu poed on sulle avatud. Sellisel juhul saab tehinguid teostada vaid EL-is asuvates veebipoodides.. Mõned Eesti suuremad pangad pakuvad ka virtuaalkaardi teenust, mis tähendab, et sa saad luua endale väikese limiidiga virtuaalse kaardi, mille puhul võimalik kahju rünnaku puhul lihtsalt väike.

Foto: Pocopay

2. Ole ettevaatlik otsetehingute osas

Keegi tahab sinuga Ebays otse juttu teha ning pakub kauba vastu oma isiklikku pangakontot tehingute tegemiseks? Tegemist on tõenäoliselt pettusega ning kui sa asud otse tehingut tegema, ei kaitse sind paljud reeglid, mida Ebay oksjonikeskkond muidu pakub.

3. Kontrolli e-poe tausta!

Alusta sellest, et vaata, kas e-pood kasutab ise turvalisi kanaleid. Üheks märgiks turvalisest kanalist on see, kui poe veebiaadress algab tähtedega “https”, mitte “http”. S-täht tähistab turvalist protokolli. Samuti uuri, kas poe kohta on keegi juba arvamust avaldanud ning mine vaata ka Tarbijakaitseametilt ega pood pole kantud musta nimekirja.

4. Hoolitse, et su arvuti ja telefon oleksid turvalised

Paljud inimesed teevad e-poodidega suheldes kõik õigesti, kuid samas unustavad omaenda arvuti või telefoni piisavalt turvaseadetega kaitsta. Vaata, et su telefon ja arvuti oleksid kaitstud paroolidega ning ära ava kahtlasi linke ja programme, mis võivad seadmesse paigaldada pahavara. See omakorda võib anda ligipääsu sinu kaardi või pangakonto andmetele.

Foto: Pocopay

5. Küsi raha tagasi!

Kui kasutad oksjonikeskkondasid, siis ära kõhkle pettuse korral raha tagasi küsimast, sest paljud keskkonnad pakuvad vastavaid garantiisid. Sama kehtib olukorraga, kus keegi on su pangakaardi andmeid varastanud ning sinu pangakontot kuritarvitanud.

Uuri täpsemalt Pocopay võimalusi külastades www.pocopay.com ja laadides alla rakenduse App Store'ist või Google Playst.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles