Väärt nõu akutrelli ostjatele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ostjad on Makita-usku.
Eesti ostjad on Makita-usku. Foto: Margus Ansu / Postimees

Varem ehitajana leiba teenivatele spetsialistidele mõeldud natuke poosetav abivahend ehk akutrell on muutunud kaalult kergemaks ja selle akud vastupidavamateks.

«Kas trelli vajatakse koduseks otstarbeks või profitööks, milline on suurim kruvi, mida plaanitakse keerata, mis mõõduga on suurim puur,» loetles Ehitusmees OÜ kaupluse müügimees Meelis Ool Saarte Häälele küsimusi, millele klient peab poodi tulles mõtlema. Veel tuleb läbi mõelda, kas vaja on ainult akutrelli või plaanitakse edaspidi soetada ka muid akutoitel tööriistu.

89 eurost 400 euroni

Ool soovitas esmalt vaadata Makita tooteid, sest neil on valikus olemas enamlevinud 18-voldise akuga töötavaid tööriistu. «Peaaegu kõiki käsitööriistu on neilt võimalik saada akutoitel. Pluss veel aiatööriistad – akutrimmerid, hekilõikajad, muruniitjad. Kõiki selliseid seadmeid saab hiljem soetada akudeta, kasutades olemasolevaid akusid,» selgitas ta.

Akutrellide hinnad algavad Ehitusmehe poes 89 eurost ja lõpevad ca 400 euroga. Trelli hinna määrab suures osas ka aku mahutavus – mida rohkem ampertunde, seda kallim komplekt. «Isiklikult arvan, et korraliku trellikomplekti koos 3 A/h akudega saab kätte 220 euroga. Meil pakutavad trellikomplektid on kõik kahe akuga. Kui üks aku tühjaks saab, saab tööd edasi teha, ei pea pooleli jätma,» selgitas Ool.

Ool soovitas igal juhul osta tuntud kaubamärkide toodangut, sest see tagab hilisema remondivõimaluse.

Espaki Kuressaare poes töötav Maire Saar soovitas enne ostmist uurida, kui levinud see tööriista mark on. «Soodushind võib tähendada seda, et hiljem pole saada akusid või varuosi,» hoiatas Saar.  Akude kohta selgitas Saar, et liitiumioonakude mahutavus on mõne aastaga tõusnud 1,5-lt 6 ampertunnile.

«Ütleks nii, et isegi koduses kasutuses peaks aku olema juba kolm ampertundi, see 1,5-st jääb natuke väheks. Kuue ampertunniga saad juba päev läbi tööd teha. Kõige levinum aku on 18 volti, mida julgesti soovitan,» rääkis ta.

Liitiumioonakude eelis on veel see, et aku võib pikemalt seisma jääda. Varem tuli seisma jäänud akut aeg-ajalt täis laadida, muidu aku mahutavus langes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles