Rootsi plaanib tõsta alkoholi hindu

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis plaanitakse tõsta 2017. aastal veini, õlu ja kange alkoholi hindu.
Rootsis plaanitakse tõsta 2017. aastal veini, õlu ja kange alkoholi hindu. Foto: AFP / Scanpix

Rootsis võivad 2017. aastal tõusta õlle, veini ja kange alkoholi hinnad, sest erakonnad on teinud ettepaneku riigi eelarvet tõsta aktsiiside näol.

Kuigi Rootsi on juba ühe kõrgeima toidu ja alkoholi maksumääraga riike Euroopas, siis kavatseb riik lati veel kõrgemale tõsta. Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson käis pressikonverentsil välja Sotsiaaldemokraatide-Roheliste ettepaneku tõsta eelarve täitmiseks alkoholi aktsiisi, kirjutab The Local.

Rootslastel on niigi kõrgeim kange alkoholi aktsiis Euroopas ning üsna kõrge õlle ja veini aktsiis. Nanny State Index uurib, millises Euroopa riigis on alkoholi tarbimine, suitsetamine ja söömisharjumused kõige rohkem valitsuse poolt reguleeritud. Rootsi on nende sõnul teisel kohal.

Hinnatõus jõustuks 2017. aastal. Kui ettepanek saab rohelise tule, võib purk õlut hakata maksma 0,25 Rootsi krooni (u 0,03 eurot) rohkem, pudel veini, mis seni on maksnud 65-70 krooni (7-7,60 eurot), maksaks kroon (u 0,11 eurot) rohkem. Viinaliitri hind tõuseks samuti mõned kroonid.

Valitsus loodab uute maksudega tõsta riigieelarvet 390 miljoni krooni (üle 42 miljoni euro) võrra. Ühtlasi loodab valitsus selle abil parandada väiksema sissetulekuga isikute tervist, kuna alkoholi tarbimine väheneks.

Rahandusministri sõnul vähendaks üldine hinnatõus alkoholist tingitud vigastuste arvu.

Rootsi eelarvesse laekus 2015. aastal 13,8 miljardit krooni (1,5 miljardit eurot) puhtalt alkoholi aktsiisi näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles