Põhjus, miks lutikatõrje sageli ebaõnnestub (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutikad on majaomaniku nuhtluseks.
Lutikad on majaomaniku nuhtluseks. Foto: SCANPIX

Lutikad on nuhtluseks igaühele, kes nendega vähegi kokku puutunud, kuna lisaks hammustamisele võivad nad tekitada ootamatuid lisakulusid ning maksma minna mitmeid unetuid öid.

Sydney ülikooli teadlased uurisid, miks lutikatõrjest sageli tolku pole ning kuidas lutikatest igaveseks lahti saada, vahendab news.com.au. Doktorandi David Lilly sõnul on «paksu nahaga» lutikad ajaga kohastunud ning seega muutunud putukamürkidele aina vastupidavamaks. Mida kõvem ja jäigem on lutika kesta kutiikul, seda tõenäolisem on, et ta elab üle ka kokkupuute putukamürgiga ning õpibki seda taluma.

Lilly eeldab, et see leid selgitab, miks on korduvad lutikatõrjed sageli ebaõnnestunud ning aitab edaspidi välja töötada tõhusamaid tõrjevahendeid. «Kui me mõistame, milliste bioloogiliste mehhanismide vastu on vaja võidelda, saame ka selle jaoks välja tulla uute strateegiatega,» lisas ta.

Tasub vaid loota, et tõhusamad vahendid jõuavad lutikatega hädas inimesteni võimalikult kiiresti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles