Sekelduste vältimiseks tasub jälgida looduses liikumise reegleid

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõral maatükil võib viibida üksnes omaniku loal, kuid kui omanik pole maatükki piiranud või tähistanud, siis võib eelada, et seal võib ka viibida.
Võõral maatükil võib viibida üksnes omaniku loal, kuid kui omanik pole maatükki piiranud või tähistanud, siis võib eelada, et seal võib ka viibida. Foto: SCANPIX

Keskkonnaministeerium tuletab meelde, et matkama, telkima ja ujuma minnes tasub teada oma õigusi ja samas ka kohustusi. Võõra maatüki ja veekogu kasutamise õigust nimetatakse igaüheõiguseks.

Peamine on meeles pidada seda, et võõral maatükil võib viibida üksnes omaniku loal. Kui omanik ei ole oma maatükki piiranud või tähistanud, võib eeldada, et seal võib ka viibida. Kui matkates kohtate aga silti «Eramaa», siis tuleb kindlasti maaomanikult maal viibimiseks küsida luba või valida teine marsruut. Mootor- või maastikusõidukiga võõral maatükil sõitmiseks peab alati olema maaomaniku luba.

Maaomanikul on õigus oma maatükil piirata ka konkreetseid tegevusi, näiteks võib läbijalutamist lubada, aga keelata marjade korjamise, telkimise jms.

Veekogud jagunevad kasutuse järgi avalikult kasutatavateks veekogudeks, millel on kallasrada ning veekogudeks, mis ei ole avalikult kasutatavad ehk n-ö eraveekogud, millel kallasrada puudub. Kõikidele avalikele või avalikuks kasutamiseks määratud veekogudele peab olema ligipääs vähemalt kuni nelja meetri laiuselt veekogu piirist ning kaldaomanik peab igaühel lubama kallasrada kasutada.

Telkida või muul viisil püsivamalt peatuda võib võõral maatükil reeglina üksnes omaniku loal. Tähistamata ja piiramata eramaal võib eeldada maaomaniku nõusolekut ja telkida tohib kuni üks ööpäev ning sel juhul tuleb silmas pidada, et telkimiskoht jääb elumajade nähtavus- ja kuuldekaugusest väljapoole.

Lõket tohib teha ainult maaomaniku loal. Kui lõkke tegemiseks on olemas ettevalmistatud ja tähistatud koht, siis võib eeldada, et lõkketegemine on lubatud. Lõkketegemisel tuleb järgida tuleohutusnõudeid.

Mis puudutab loodussaaduste korjamisse, siis võõral maatükil võib looduses vabalt kasvavaid marju, seeni, pähkleid, mahalangenud oksi ja muid sarnaseid loodussaadusi korjata siis, kui omanik ei ole määranud teisiti. Kindlasti on oluline meeles pidada, et oma tegevusega ei saaks metsaomaniku huvid kahjustatud.

Kõige olulisem on meeles pidada, et looduses tuleb käituda vastutustundlikult ja mõistlikult. Kindlasti ei või segada linde ja loomi ning kahjustada nende elupaiku, häirida kodurahu ja kahjustada omandit, vigastada puid ja põõsaid ning saastada ja prügistada. Mida selgemalt maaomanik oma soove väljendab, seda vähem võib tekkida arusaamatusi ja konflikte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles