Ilus aed võib päästa elu

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilus aed parandab inimese vaimset ja füüsilist tervist.
Ilus aed parandab inimese vaimset ja füüsilist tervist. Foto: Meelis Meilbaum

Rohelises elukeskkonnas elamine või ilusa aia omamine vähendab suremust.

Uuest uuringust selgus, et ilusa aia omamine või lihtsalt nn rohelises elukeskkonnas elamine on hea tervisele. Ühtlasi aitavad aiatööd parandada ka vaimset tervist, kirjutab The Independent.

Leiti, et naised, kes elavad rohelises elukeskkonnas on 35 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda hingamisteede haigustesse ning 13 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda vähki, kui neil, kes ei ela rohelises elukeskkonnas.

Ühtlasi oli neil naistel ka 12 protsenti madalam suremus. Uuringus kasutati enam kui saja tuhande naise terviseinfot.

Suremuse hulka võrreldi elukoha ümbruses asuva rohelusega. Rohelust mõõdeti satelliitpiltide järgi. Lisaks võeti arvesse ka vanust, suitsetamist, rassi ja rahvust.

Harvardi ülikooli akadeemikud usuvad, et nende uuring julgustab linnaplaneerijaid tegema linnapildis rohkem ruumi taimedele.

Uuringu assistent Peter Jamesi sõnul olid uurijad üllatunud, nähes nõnda suurt seost rohelise elukeskkonna ja madala suremuse vahel. «Olime isegi rohkem üllatunud, kui leidsime, et roheline elukeskkond parandab ka vaimset tervist.»

«Me teame juba, et haljastus aitab keskkonnal vähendada reoveekoormust ja leevendada kliimamuutuste mõju. Uued leiud aga viitavad ka tervise parandamisele. Loodetavasti võtavad linnaplaneerijad ja maastikuarhitektid meie uuringutulemusi arvesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles