Tasub teada: kuidas õigesti cappuccino't valmistada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tordilõik ja cappuccino.
Tordilõik ja cappuccino. Foto: SCANPIX

Cappuccino on segu vahustatud piimast ja espressost, mille puhul arvatakse sageli, et tegemist on suhteliselt uue kohviga, kuid tegelikult sündis see juba üle saja aasta tagasi.

Cappuccino leiutati 20. sajandi alguses nagu espressomasingi, kirjutab Kohvisemu blogi. Itaallased hakkasid mustale kohvile lisama piima ning õige pea sündiski tuntud piimakohv, mis peale loomist kiire populaarsuse saavutas.

Jook sai oma nime kaputsiinlaste ordu munkade ja nunnade kantud kapuutsiga rüü värvist, mis on vägagi eristatav ja 17. sajandi Euroopas tuntigi seda värvi «capuchin» nime all.

1950. aastateni oli cappuccino vaid itaallaste pärusmaa, seejärel hakkasid piimakohvi pakkuma ka britid. Põhjuseks oli fakt, et britid jõid juba aastakümneid oma kohvi ja teed piimaga nagunii ning cappuccino tulek oli loomulik jätk nende kohvikultuuris. Kuigi inglaste seas levis cappuccino populaarsus kulutulena, ei küündinud piimakohvi tuntus veel pikka aega üle Atlandi ookeani.

Retsept parima cappuccino valmistamiseks:

  • Kui espresso on halb, siis olgu piim nii siidiseks vahustatud kui võimalik, ei saa sellest siiski head cappuccino’t. Põhilised kogused piimakohvi valmistamiseks on ligikaudu kolmandik kohvi, kolmandik kuuma piima ja kolmandik vahustatud piima.
  • Veendu, et vahustatud piima temperatuur küündib vähemalt 63 kraadini, kuid ära sellest piima kõrvetamise vältimiseks ka palju kõrgemale mine.
  • Järgmisena lase piimal mõni moment seista, sest see laseb osal piimal alla langeda ning vahul pinnale jääda, mis on tähtis cappuccino-kihtide tekkimiseks.
  • Valmista espresso piisavalt suurde cappuccino-tassi. Vala vahustatud piim otse kohvile, alustades valamist tassi keskele, seejärel suuna piim ringjate liigutustega tassiääre poole.
  • Kogu lusika abil piimakannu põhjast järelejäänud piimavaht ja täida tass lõpuni.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles