Endiste swedpankurite pank hakkab kiirlaenu andma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisandus uus kiirlaenupakkuja.
Lisandus uus kiirlaenupakkuja. Foto: SCANPIX

Seni valdavalt järelmaksude ja autolaenu vahendamisega tegelenud Inbank hakkab tänasest pakkuma kiiret väikelaenu ehk kiirlaenu, kusjuures laenatavad summad jäävad 300 ja 10 000 euro vahele.

Laenuotsuse tegemise protsess põhineb sarnaselt teistele kiirlaenu pakkujatele algoritmil, mis annab kliendile vastuse enamasti vähem kui minutiga. Inbank väljastatavad kiirlaenud jäävad vahemikku 300 kuni 10 000 eurot. Tagasimakseperioodiks on 6 kuud kuni 5 aastat. Tagatiseta väikelaenu intress algab 12,9 protsendist, mis jääb võrreldes teiste pankade pakkumisega soodsale tasemele.

Inbanki e-äri juhi Erkki Saarniidu sõnul sai kiire otsustusprotsess võimalikuks tänu ettevõttes kuue aasta jooksul arendatud komplekssele algoritmide süsteemile, mis analüüsib esitatud taotlust kliendi loal erinevatest registritest pärinevate andmetega. «Meie tooteinnovatsioon ei seisne uue laenu turule toomises – innovatsioon seisneb võimes «õpetada» infosüsteemile vastutustundliku laenamise põhimõtteid ja mitmeid teisi laenuotsuse tegemiseks vajalikke aspekte,» rääkis Saarniit.

Tingimustelt on Inbanki kiirlaen sarnane eelmisel aastal turule toodud autolaenule. «Väikelaen on kõige paindlikum võimalus kliendi rahastamisvajaduse katmiseks, sest meie senised finantseerimistooted – järelmaks ja autolaen – on mõeldud vaid konkreetse kauba soetamiseks,» ütles Inbanki juhatuse esimees Jan Andresoo. Ta lisas, et väikelaen oli seetõttu järgmine loogiline toode panga tooteportfellis.

Aprillis esimest pangana tegutsemise aastat tähistav Inbank pakub teenuseid oma internetipanga ja suure partnervõrgustiku kaudu. Inbank on välja kasvanud 2010. aastal loodud finantstehnoloogia- ja järelmaksuettevõttest Cofi, mis tõi turule oma järelmaksu lahenduse. Tänaseks on Inbankil üle 300 partnerkaupmehe ning Inbankil ja tema sidusettevõtetel on Eestis ligi 120 000 aktiivset kliendilepingut.

--

Inbanki kommentaar: me pole kiirlaenufirma

Inbanki e-äri juht Erkki Saarniit

Eesti keeles seni sõnade kasutuse kontekstis peamised erinevused tüüpilise kiirlaenu ja tüüpilise panga väljastatava väikelaenu vahel on: 1) kiirlaen on pigem väga kõrge intressiga, väikelaen on kogu laenuturu keskmisest pigem soodsama intressiga ning 2) kiirlaenupakkujatel on pigem nõrk kliendi taustakontroll, sealjuures pankade puhul on kontroll väga tugev. Kiirlaenu on lihtsam saada kui panga väikelaenu.

Kui vaadata pankade väikelaenuturgu, siis on seal intressimäärad vahemikus 8–25 protsnti, kuid nn kiirlaenude puhul ulatuvad need üldiselt maksimaalse lubatu lähedale, mis tänase seisuga on tihtipeale üle 40–50 protsenti. Krediidi kogukulus on sellised laenud tihti veelgi kallimad ja sisaldavad peidetud kulusid.

Seega ei saa päris nõustuda järgneva kahe lausega: 1) endiste swedpankurite pank hakkab kiirlaenu andma ja 2) seni valdavalt järelmaksude ja autolaenu vahendamisega tegelenud Inbank liitub tänasest teiste kiirlaenupakkujatega, laenatavad summad jäävad vahemikku 300 ja 10 000 euro vahele.

Inbank liitus mitte kiirlaenupakkujatega, vaid pankadega, pakkudes konkurentsi nii kiiruse kui hinnaga, mis on teiste pankadega pigem soodsal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles