Vaata, millised viljad kubisevad enim taimekaitsemürkidest

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud poelettidel müüdavad puu- ja juurviljad kannavad endas ohtralt taimekaitsevahendite jääke - hiljuti rivistati viljad selle koguse mürkide alusel, mida sisaldades need meie toidulauale jõuavad.

USA keskkonna töögrupp (EWG) koostas analüüside põhjal raporti kõige enam taimemürgijääke sisaldavatest puu- ja juurviljadest, vahendab Time. Testiti enam kui 35 000 puu- ja juurvilja näidist ning selgus, et viis aastat kõige mürgisema puuvilja tiitlit kandnud õunad loovutasid seekord esikoha maasikatele.

Maasikatele ja õuntele järgnesid nektariinid, virsikud, seller, viinamarjad, kirsid, spinat, tomatid, paprika, kirsstomatid, kurgid, tšillipiprad ning lehtsalat.

Muutus tabeli eesotsas võib olla tingitud sellest, et Euroopa Liidu maades keelati ära difenüülamiini kasutamine taimekaitsevahendina, mis võib mõnevõrra mõjutada ka USA tootmist ja turustamist.

Ohtratest lisaainetest maasikates annab tõendust ka USA põllumajandusministeerium hiljuti väljastatud analüüs, mis näitas, et koguni 98 protsenti testitud maasikatest kandsid endas pestitsiidide jääke.

Pestitsiidide vältimiseks tasub oma toidukaup osta kas otse kasvatajalt, eelistada ökotooteid või turul müüdavat värsket kaupa. Samas tasub alati lisaks uurida, kas ja milliseid taimekaitsevahendeid on müüja viljade kasvatamisel kasutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles