Peretoetuste maksmine jõuab varsti e-ajastusse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peretoetusi hakkab jagama uus infosüsteem.
Peretoetusi hakkab jagama uus infosüsteem. Foto: SCANPIX

Järgmisest aastast peaks käivituma sotsiaalkindlustussüsteemi uus infosüsteem, mis hakkab haldama kõiki riiklike pensione ja toetusi.

«Nii töövõimereformi rakendumise kui ka sotsiaalkindlustusameti töö seisukohast on ülioluline, et õigusselgus oleks tagatud enne jaanipäeva,» selgitas sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo täna riigikogu sotsiaalkomisjonis.

Töövõimereformi rakendumise juures on oluline osa sotsiaalkindlustuse uuel infosüsteemil SKAIS2, mis võetakse Aaviksoo kinnitusel kasutusele etappide kaupa. Esimeses etapis rakenduvad pensionide maksmise ja töövõimereformiga seotud lahendused.

 SKAIS2 on sotsiaalkindlustuse uus infosüsteem, millega on seotud kõik pensionid, pere- ja puudetoetused ning andmevahetus erinevate riigiasutuste vahel. Infosüsteemi täielikul rakendumisel pakutakse inimestele ka mugavaid iseteenindusvõimalusi: näiteks tekib lapsevanemal 2017. aasta kevadel võimalus väga lihtsasti näha infosüsteemis kõiki talle kehtivaid toetusvõimalusi ning perehüvitiste taotlemiseks piisab nupule vajutamisest.

«Vajalikud IT-arendused on praegu graafikus. Võtame uued lahendused kasutusele etappide kaupa, et üleminek oleks võimalikult sujuv ja tehniliste tõrgete korral oleks inimestele tagatud teenuste osutamine,» ütles Aaviksoo. Ta lisas, et tehnilisi probleeme esineb alguses ikka ja see on normaalne osa nii keerukate süsteemide käivitamise juures. «Eesmärk on, et kõik teenused toimivad ning inimesed neid tõrkeid kogema ei peaks,» lisas Aaviksoo.

 Need muudatused, mida sotsiaalkindlustuse uues infosüsteemis jaanuaris koheselt ei rakendata, on sotsiaalkindlustusameti esindajate kinnitusel kavas lahendada töökorralduslike muudatustega.

 Riigikogu sotsiaalkomisjonile andsid ülevaate sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia osakonna juhataja Margus Auväärt, Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ja infosüsteemide osakonna juhataja Meelis Kerbo, Sotsiaalkindlustusameti sotsiaalteenuste juht Liis Sild ning ekspertiisi ja sotsiaaltoetuste juht Merlin Murumets. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles