Kehv majandus sunnib noori töötama kiirtoidurestoranides

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur tööpuudus too kiirtoidu restoranis töötamise au sisse.
Suur tööpuudus too kiirtoidu restoranis töötamise au sisse. Foto: SCANPIX

Itaalias tekib kiirtoidukohti nagu seeni pärast vihma. See omakorda pakub tööd tuhandetele noortele itaallastele.

Burger King on lubanud avada 2021. aastaks kolmsada uut toidukohta ning seeläbi pakkuda tööd viiele tuhandele inimesele. McDonald’s on aga plaaninud 2020. aastaks avada üle 250 restorani. Lisaks neile on ka teisi kiirtoidukohti, mis on lubanud laieneda, kirjutab The Local.

KFC sisenes Itaalia turule 2014. aastal, kui avas restorani Roomas. Sel aastal plaanib KFC avada oma kolmanda restorani Milanos. Starbucks plaanib järgmine aasta avada oma esimese kohviku Milanos.

Aastaid tagasi võtsid itaallased sellised teated vastu vihaga: kui 2000. aastal McDonald’s laienes, siis toimus suur mäss ning politseil tuli protestijaid korrale kutsuda. Nüüd aga ei tule keegi enam tänavale protestima, sest noortel itaallastel on tööd vaja.

Kui McDonald’s avas ühes Veneetsia rongipeatuses söögikoha, siis kandideeris sinna 1749 inimest kolmekümnele töökohale.

Kõik taandub Itaalia surnud majandusele: riigis elavate noorte tööpuudus on 39,1 protsenti, mis on Euroopas üks suuremaid.

«Kiirtoiduketid on suured tööandjad ning paljud noored itaallased, seal hulgas ka kõrgkooli lõpetanud, näevad neid ainsa tööandjana. See on ainus võimalus neil siseneda tööellu,» sõnas värbamisteenuse Hays Rooma konsultant Valerio Tabascio.

34-aastane Roomas asuva Burger Kingi restorani juhataja Luigi saab iga päev palju avaldusi noortelt tööotsijatelt. «Tänapäeval käib küll avalduste saatmine interneti kaudu, kuid mõni aasta tagasi sain kuskil kümme kuni viisteist CVd päevas,» kommenteeris ta.

Erinevalt teistest riikidest, kus kiirtoiduketis töötamist peetakse pigem häbiväärseks, on itaallaste jaoks see uhke töökoht.

«Ma tean, et Ameerika filmides töötavad kiirtoidukohtades alati luuserid ja eksvangid, kuid siin on see tegelikult teisiti,» sõnas Luigi, kes on töötanud Burger Kingis viimased 14 aastat.

25-aastane psühholoogia magistrant Laura Dal Pra nõustub temaga. «Ma töötaks hea meelega kiirtoidu restoranis. Ma ei tahaks küll sinna igavikus jääda, aga seal töötamine pole mingi häbiasi.»

Itaalias on stabiilne töökoht kiirtoidu restoranis väga turvaline valik, isegi kõrgkooli lõpetanutele, sest neil on tihti raskusi leida stabiilne töökoht ning nad peavad seetõttu töötama vahel vabatahtlikena.

Luigi sõnul teenib kiirtoiduketis töötades küll vähem kui vabatahtlikuna, aga vähemalt on kindel töökoht. «Ma küll teenin vähem raha kui mõned mu sõbrad, aga mul on kindel leping, mis on lubanud mul võtta laenu ja kasvatada last, ilma et peaksin muretsema järgmise kuu pärast,» kommenteeris ta.

Tabascio sõnul ei tohiks noored, kes on lõpetanud kõrgkooli, ennast kiirtoiduketis töötades liiga mugavalt tunda, vaid peaks otsima siiski erialast tööd. «Kui nad töötavad kolm või viis aastat McDonald’sis siis ei pruugi keegi neid hiljem oma erialal tõsiselt võtta.»

«Kiirtoidukohas töötamine peaks olema midagi, mida sa teed tudengina või lühiajaliselt, et teenida raha, kuni otsid endale päris töö,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles