Tulevane autospetsialist: «Esialgu palju palka küsida ei saa»

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna ja eile oli Tallinna tööstushariduskeskuses avatud uste päev.
Täna ja eile oli Tallinna tööstushariduskeskuses avatud uste päev. Foto: Toomas Tatar

Tallinna tööstushariduskeskuse avatud uste päeval käinud noortel on tulevase töö eest saadava palga suhtes madalad ootused.

Pärnus kutsekoolis autotehniku eriala õppinud Reigo (20) tuli Tallinnasse kutsekooliga tutvuma, et saada rohkem teada siinsetest erialadest. Eriti huvitasid teda automaalri ja keretehniku erialad, sest Pärnust on tal kaasa võtta juba autotehniku teadmised.

Noormees plaanis oma õpingute alguses juba, et tahab läbi käia kõik kolm eriala, sest autod pakuvad talle lihtsalt nii palju huvi, kuigi tal tutvusringkonnas ühtki autohuvilist eeskujuks pole olnud. Tööle minnes ta esimese hooga suurt palka saada ei looda. «Esialgu miinimumi, sest oleksin alles koolist tulnud ja kogemused töötamise vallas puuduksid,» ütles ta.

Sisekujunduse töötoas harjutasid kolm üheksanda klassi neiut toa kujundamist. Nendest 15aastane Agnessa tuli kindla plaaniga saada teada sisekujunduse erialast. «Mulle meeldib kujundada, joonistada ja uusi asju välja mõelda,» põhjendas ta valikut. Tulevikus tahakski ta olla disainer, aga seda erinevates valdkondades, kuigi eelnevalt külastatud automaalri töötuba pakkus talle samuti huvi.

Agnessal on ka tuttav, kes mööbli ja kujundusega juba lähemalt sõber on. «Ta saab ühe kliendi pealt kuskil 500 eurot, kuus võiks siiski teenida 600,» arvas üheksandik. Sellisel erialal on kindlasti oluline ka suhtlus. «Kui sa kellelegi meeldid, siis räägitakse sõbrale edasi,» lisas ta.

Helena (16) tuli Agnessaga kaasa lihtsalt kõike vaatama. Neiu proovis kätt küll sisekujunduse töötoas, aga tegelikult huvitas teda rohkem multimeedia, kus saaks näiteks plakateid kujundada. Samuti nähes automaalri tööd, pakkus seegi talle huvi. Tulevase töötasu peale pole neiu aga mõelnud. «Ei tea, ei oska üldse ette kujutada,» ütles ta.

Kahe eelneva põhikooli lõpetajaga oli samas toas ka Getri-Liis (15), kelle eeskujuks on sama eriala õppinud vanem õde. «Teen tihti näiteks tuba ümber ja kuna õde käis siin, siis mõtlesin, et võiksin ka proovida,» sõnas üheksandik. Ta ei muretse, kas valib esimese hooga kohe enda jaoks õige ala. «Aega ju on, kui ei meeldi, saab minna midagi muud õppima,» lisas ta. Seni kuni on elukoht olemas ja vanemad toetavad pole õpilase sõnul põhjust millegi pärast muretseda, sest küll lõpuks õige ala välja kujuneb.

Üheksandas klassis õppiv Ken Henry (16) on sarnaselt Reigole huvitatud just autodest. «Ma olen eluaeg olnud autode kõrval ja tuttavaid on ka selles vallas,» ütles noormees. Tallinna töösutshariduskeskuses jõudis ta tutvuda auto mootori- ja värvitöödega ning lukksepa ametiga. Valikus pole ta aga veel kindel, sest plaanib vaadata üle ka teeninduskoolis pakutavad alad. Palga suhtes teadis noormees öelda, et selle küsimine oleneb tööst ja lisas, et «iga rahaga elab ära».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles