Mobiilifirma lõi silmi kaitsva rakenduse

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakendus on kõikidele Android-seadmetele tasuta saadaval Google Play poes.
Rakendus on kõikidele Android-seadmetele tasuta saadaval Google Play poes. Foto: Samsung / Hamburg & Partnerid

Samsung tõi turule rakenduse «Samsung Safety Screen», mis aitab kasutajatel – eelkõige lastel – hoida mobiilseadet silmadest ideaalsel vaatekaugusel.

«Elektrooniliste seadmete, nii mobiiltelefonide ja tahvelarvutite kasutamine kasvab äärmiselt kiiresti kõikides vanuserühmades: neid kasutatakse meelelahutuseks nagu filmide vaatamine või mängude mängimine, aga ka hariduses, kuna paljud koolid on hakanud kasutama tahvelarvutit õppetöös,» ütles Samsung Eesti tooteekspert Henry Tiitus.

Ta märkis, et lapsed kasutavad sageli oma seadmeid pikka aega, hoides neid oma silmadele liiga lähedal. «Samsung kui innovatsiooniliider pöörab oma tootearenduses tähelepanu ka klientide tervisele ja ohutusele ning sellest tulenevalt töötasime välja ka selle uuendusliku rakenduse, mis aitab kaitsta kasutajate silmi,» lausus Tiitus. 

Teadlaste hinnangul on lühinägelikkuse esinemissagedus suurenemise põhjuseks nii geneetilised kui ka keskkondlikud tegurid. Sealhulgas on põhjuseks ka digitaalseadmete kasutamise osakaalu pidev kasvamine ja üha vähenev kokkupuude loomuliku valgusega vabas õhus. Digitaalne silmade koormatus võib ohustada ka lapsi ja noorukeid, kelle silmad võivad seadmete pikaajalisest kasutamisest kergesti väsida.

Qvalitas Arstikeskuse optometristi Birgit Vaarandi sõnul on tegemist tervitatava algatusena, mis juhib tähelepanu vajadusele silmi nutiseadmeid kasutades kaitsta. «Kindlasti on hea, kui rakendus juhib automaatselt laste tähelepanu turvalisele vaatamiskaugusele,» kommenteeris Vaarandi. 

Vaarandi sõnul on silmade kaitse seisukohalt veelgi tähtsam pauside tegemine – ühes tunnis peaks olema minimaalselt kuus minutit ekraanist puhkepausi ja kaugusesse vaatamist. «See on muidugi ennekõike lapsevanema roll öelda, et nüüd on aeg telefon või tahvel kõrvale panna ja paus võtta ning näiteks õue minna. Kuid rakendusestki võib siin abi olla – kui laps hakkab ekraani silmadele liiga lähemale tooma, võib ka ekraaniteavitus olla vihjeks, et nüüd tuleks võtta väike puhkus,» sõnas ta.

Rakendus töötab mobiilseadmes vaikimisi ning lapsevanemad saavad selle salasõna abil aktiveerida. Kui mobiilseadet hoitakse silmadele liiga lähedal, ilmub uuendusliku näotuvastustarkvara abil ekraanile sõbralik animatsioon, mis lülitab ekraani välja. Tarkvara avab ekraani uuesti alles siis, kui mobiilseadet hoitakse vähemalt minimaalsel soovitatud kaugusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles