Tallinna korterid on liiga kallid? Korteriostjad liiguvad pealinna lähistele

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara
Kinnisvara Foto: Toomas Huik

Tallinna küllalt soolased korterihinnad sunnivad pealinna eluaseme otsijaid aina enam linna lähistel ringi vaatama. Vanade tuttavate ja aina kallimaks muutuvate Tabasalu või Viimsi kõrvale tõuseb aga teisi piirkondi, kus kinnisvaraarendust seni vähem olnud.

«Tallinna lähivallad pakuvad pealinnale juba tõsist konkurentsi ning selle tulemusel on pakkumiste hulk vähenenud,» nendib Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi. «Esmalt on muidugi asi hinnas, kuigi, nõudluse suur kasv kergitas sedagi. Teisalt on põhjuseks elukeskkond ja rahulikum kulgemine, mis näiteks lastega peredele väga meeldib,» räägib ta.

«Vallad on pidevalt ka infrastruktuuri (sh kergliiklusesse) panustanud ja tegevust õues on aina enam. Praegu on kooliteema kuum ning sellega seoses tasub mainida, et paljudele näiteks meeldibki väiksema koha kool, sest seal on rahulikum ning rabelemist võimaliku tulevase karjääri pärast vähem. Ka transpordiühendus muude piirkondadega, sh Tallinnaga paraneb,» toob ta välja lähipiirkonna plussid. Pakkumisi suurendab Vähi sõnul uute korterelamute ja ridamajade ehitamine, mis lähevad ka hästi kaubaks. «Nii näeme pidevat arendamist Peetris, laiemalt kogu Rae vallas, aga Keilas, Sakus, Tabasalus ning ka Viimsis,» nendib ta.

LVMi juhatuse liikme Ingmar Saksingu sõnul otsustatakse tavaliselt osta uus kodu vana kodu lähedale, et lasteaiad, koolid ja töökohad jääksid samad või et sinna jõudmine ei võtaks meeletult aega. «Samuti on uue kodu valikul järjest tähtsam juurdepääs ja liikluskoormus. Näiteks Laagrist kesklinna jõudmine võib võtta hommikul terve tunni, kuid sama vahemaa läbimine tund hiljem kõigest veerand tundi.»

Pindi: Tallinna lähistel pakkumiste põud

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman räägib koguni pakkumiste põuast: Tallinna kõrged kinnisvarahinnad on tema sõnul suunanud paljud koduostjad pealinna lähistesse soodsamatesse väikelinnadesse või alevikesse, mis ongi seal toonud kaasa pakkumistepõua. «Pakkumistepõud puudutab peamiselt odavamaid piirkondi, kuna näiteks Tabasalu või Viimsi on nii tugevalt Tallinna mõjusfääris ja seal käib ka vilkam arendustegevus, et sealsed hinnad ei ole enam väga peibutavad, mistõttu ka pakkumiste arv püsib kõrgem,» nendib ta. «Samas on terves Saku alevikus korterite pakkumisi vaid 23, Saue linnas 17, Kiili alevikus 3 ja Maardu linnas kõigest 2,» selgitab Sooman.

Uued popid piirkonnad

Millised piirkonnad on Tallinna lähistel aga lähiajal popiks muutumas? Risto Vähi hinnangul on eriti põnev Saku, sest seal ei lubatud kogu buumi aja mitte ühtegi kortermaja ehitada, kuna võeti vastu otsus, et kui asulasisene taristu pole nõuetele vastavaks arendatud, võib massiline ehitamine kaasa tuua probleeme. «Eks neid kurbi näited oli Tallinna ümbruses tollal näha ka. Nüüd, mil suured tööd tehtud, on lubatud uute kortermajade ehitusega alustada. Üks kvartal on juba rajamisel ning tean, et veel mitmed kohalikud ettevõtjad planeerivad,» räägib ta. LVMi juhatuse liikme Ingmar Saksingu sõnul läheb uus avastatud suund Tallinnast välja mööda Viljandi maanteed. «Selle eeliseks on vähene koormus, vähe ristmikke ja head ühendused teiste piirkondadega uute ümbersõitude kaudu,» nendib Saksing. Vähi hinnangul ei pruugi aga otseselt uusi kuumi piirkondi ehk tullagi, jätkatakse olemasolevate asulate arendamist. «Erinevalt buumiajast on õnneks nõuded kõrged ning majad rajatakse kooskõlas kohalike võimaluste ja taristu väljaehitamisega,» nendib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles