Masinatööstus: palgad ei tõuse vaatamata tööjõupuudusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööjõupuudus ärgitab tagant palgakasvu.
Tööjõupuudus ärgitab tagant palgakasvu. Foto: Ants Liigus

Mehaanika ja tehnika vallas tegutsevad ettevõtted ei plaani vaatamata oskustööliste puudusele sellel aastal suuremaid palgatõuse.

Tööstusseadmete valmistaja Tech Group selleks aastaks suurt palgatõusu ette ei näe. «Palk võib mõnedel inimestel tõusta, kuid üldist palgatõusu plaanis ei ole,» sõnas ettevõtte pearaamatupidaja Helle Löpper.

«Töötajatest on puudus, ennekõike elektrikutest, mehhatroonikutest, keevitajatest. Neid ei leia ka keskmisest kõrgema palga eest, neid inimesi lihtsalt ei ole ja otse koolist tulevate inimeste oskused ei ole piisavad,» nentis Löpper.

Ka tööstuslike rataste, mööblifurnituuri ja metalltoodete valmistamisega tegelev Artium ei kavatase juhataja Aldur Kruusa sõnul sellel aastal palku tõsta.

Masinaehitusettevõte Makron Estonia palgatõusu ei plaani, küll on aga kavas taastada paari aasta eest kärbitud lisatasud.

«2009. aasta sügisel langetati lisatasusid 10 protsendi võrra. 2010 novembris tõsteti neid viis ning sellel aastal tõenäoliselt veel viis protsenti,» sõnas ettevõtte tegevdirektor Priit Meier.

«Oskustööjõust on alati puudus ning seda probleemi ei lahenda ka kõrgemad palgad. Olen tootmises töötanud alates 70-aastatest ning sellest ajast ei ole midagi muutunud. Ka Soomes on samamoodi oskustööliste nappus,» sõnas Meier.

«Eestile tehti suur karuteene, kui siinsele kutseharidusele põnts pandi,» arvas Meier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles