The Banker nimetas Jürgen Ligi aasta parimaks rahandusministriks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karm kokkuhoiupoliitika, mida Jürgen Ligi (vasakul) rahandusministrina teostas, tõi talle Euroopa parima rahandusministri tiitli.
Karm kokkuhoiupoliitika, mida Jürgen Ligi (vasakul) rahandusministrina teostas, tõi talle Euroopa parima rahandusministri tiitli. Foto: Raigo Pajula

Majandusajakiri The Banker nimetas Jürgen Ligi Euroopa parimaks aastal 2010, maailma parimaks rahandusministriks sai India valitsuse liige Pranab Mukherjee oma eduka erastamispoliitika eest.

Mäletatavasti teenis toonane rahvaliitlane Aivar Sõerd samalt väljaandelt 2007. aasta maailma parima rahandusministri tiitli. Sõerdile tõi tiitli ülejäägis eelarve, Ligile Eesti pääsemine eurotsooni.

The Banker kirjutas, et kui Ligi sel aastal esimest korda istub eurotsooni rahandusministritega ühise laua taha, võib nii mõnigi tema ametivend vajada temalt nõuandeid. Kui Ligi sai 2009. aastal rahandusministriks, tegi Eesti majandus läbi suurima kukkumise, vähendades aastaga umbes 14 protsenti.

Ajakiri lisas, et Ligi eelkäija jättis riigi umbes kümneprotsendilise eelarvepuudujäägi, mida värskel ministril tuli asuda kärpima. Jutt käib siis 2009. aasta kevadel valitsusest lahkuma sunnitud sotsidest ja nende rahandusministrist Ivari Padarist. Ajakiri märkis, et Ligi õnnetus läbi suruda meetmed, mis kärpisid eelarvepuudujääki 2009. aastal 9 protsenti ja edasi 2010. aastal 3 protsenti.

The Banker märkis, et India valitsusele ei olnud lõppenud aasta kerge – riiki räsisid korruptsiooniskandaalid, kuid veteranpoliitik Mukherjee suutis neist puutumatuna läbi tulla.
India valitsuse ees on tuttavad probleemid: eelarvedefitsiit ja valitsuse kõrge laenukoormus.

The Banker märkis, et Mukherjee suutis nii üht kui teist probleemi edukalt leevendada.
Mukerjee tõstis eelmisel suvel Indias bensiini hinda umbes 7 portsenti, kui vähendas riiklikku dotatsiooni. See aitas tasakaalustada eelarvet, aga ka sundida inimesi mõõdukamalt tarbima fossiilset kütust, mis kasvatab kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist.

Mukerjee hinnangul peavad kõik riiklikud firmad vähemalt veerandi oma aktsiatest börsil noteerima. Riigifirmade erastamine oligi kõige tähelepanuväärsem panus eelarvedefitsiidi vähendamisse. Oktoobris 2010 viis Mukherjee läbi India ajaloo suurima IPO, kui kümme protsenti Coal India aktsiatest viidi börsile. IPO meelitas kohale välisinvestoreid ja aktsiad märgiti üle 15,4 korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles