Eraisiku veebipoest ostes pole tarbijal seaduse kaitset

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet muutub müügikanalina üha populaarsemaks.
Internet muutub müügikanalina üha populaarsemaks. Foto: Raigo Pajula.

Tarbijakaitseamet soovitab veebipoodide klientidel enne ostu sooritamist uurida, kas kaupmeheks on juriidiline isik või eraisik.

«Selgub, et tarbijad ei tee vahet, kas veebipoe taga on juriidiline isik või peab kauplust hoopis eraisik, kuna täiendavat informatsiooni teenusepakkuja kohta hakatakse otsima alles siis, kui tekib probleeme kauba kättesaamisega,» kirjutas ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski täna pressile saadetud teates.

See, kes veebikauplust peab, on oluline, kuna eraisikult kaupa või teenust ostes tarbijakaitse regulatsioon ei kehti ja tarbijakaitseamet ei saa klienti ka tootmisvea ilmnedes, defektse kauba tagastamisel või muude murede korral aidata. Samuti ei kehti eraisikult ostetud kauba puhul seadusest tulenev kaheaastane garantii.

Lisaks võib eraisikult ostmise puhul klient puutuda kokku maksupettusega. «Kui isik leiab internetikaupluse, kus toodet tellides tuleb tasuda kauba eest eraisiku kontole, tuleks sellest teavitada Maksu – ja Tolliametit aadressil vihje[ät]emta.ee. Eraisikutest kauplejate osas on mitmeid signaale Maksu- ja Tolliametile saatnud ka Tarbijakaitseamet,» jätkas Turetski.

Läinud aasta lõpus arutasid e-kaubanduse probleeme tarbijakaitse, e-kaubanduse liit, maksu- ja tolliamet, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning politsei- ja piirivalveameti esindajad.

Siis leidsid asjatundjad, et e-kaubanduse probleeme aitaks ära hoida seni seadust rikkunud veebikauplejate nimede avalikustamine, ostlejate harimine ja erinevate ametkondade paremat koostööd. Viimase tarbeks lubati kohtumisel koostada ka tegevusplaan, mis aitaks ladusamalt koos tegutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles