Oluline tegevus, mida enne töölepingu allkirjastamist ette võtta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööleping. Foto on illustratiivne.
Tööleping. Foto on illustratiivne. Foto: Арво Меэкс

Tööinspektsioon rõhutab, et ausate ning mõlemat osapoolt arvestavate töösuhete nimel võiks rohkem tähelepanu pöörata töölepingueelsetele läbirääkimistele.

Viimase viie aasta jooksul on töövaidluste arv langenud 2906-lt 2691-le aastas, teatas tööinspektsioon. Töösuhete parandamiseks ja töövaidluste arvu vähendamiseks võiks rohkem tähelepanu pöörata töölepingueelsetele läbirääkimistele. Sellele keskendub ka täna algav tööinspektsiooni kampaania «Tunne oma õigusi – lepingueelsed läbirääkimised».

Foto: Tööinspektsioon

Eesti töökeskkond on pidevas arengus, sest inimesed vahetavad sageli töökohti, õpivad uusi ameteid ning loovad ettevõtteid. Ühes sellega muutuvad olulisemaks ka töölepingu sõlmimisele eelnevad läbirääkimised nii tööandja kui töötaja jaoks. 

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul tuleks töösuhted oluliselt rohkem läbi rääkida. «Hea töösuhte aluseks on selgus ja mõistmine. Tööandja ja töötaja peaksid juba enne lepingu sõlmimist teada andma, millised on nende ootused teineteisele,» ütles Maripuu.

Sealjuures töötasu, töötingimused, puhkus, töö ja pereelu ühitamise võimalused on vaid mõned näited teemadest, millest tuleks juttu teha enne lepingule allkirja andmist. Hästi läbi räägitud leping vähendab Maripuu kinnitusel oluliselt hilisemaid vaidlusi töövaidluskomisjonis või kohtus.

Töövaidluskomisjonidele esitati mullu 2691 avaldust. Enim pöörduvad töötajad saamata jäänud lõpparve ja töötasude nõudes, kuid teisel kohal kõikidest nõuetest on aastaid olnud töölepingu ülesütlemise vaidlustamised. 

Kampaania «Tunne oma õigusi – Lepingueelsed läbirääkimised» on suunatud Eesti tööealisele elanikkonnale ning seda rahastatakse Euroopa sotsiaalfondi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles