Kuidas valida jalgrattalukku?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
U-rattalukk.
U-rattalukk. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eesti rattapoodidest võib leida sadu erinevaid rattalukke alates ühest eurost kuni 110 euroni, kuid kindlasti on rattaluku eest välja käidav summa võrdelises seoses saadava luku kvaliteediga.

Seega annab spetsialist ülevaate, kuidas endale sellest suurest valikust just sobiv hankida.

Kui kallis on kaitstav ratas?

Kallist ratast on mõistlik kaitsta kalli ja vinge lukuga, odavam on vargale vähem huvitav ning võib leppida lihtsama lukuga. Rusikareegel on, et rattalukk võiks maksta 10 protsenti ratta hinnast. Kui su ratas maksab 5000 eurot ja sa ei leia 500-eurost lukku, võib see tähendada, et parem oleks ratast oma silma alt mitte ära lasta. 

Kuidas lukku kaasas kanda?

Rasked kettlukud on sageli väga turvalised, ent kaasas kanda on neid igapäevaselt väga ebamugav. Nii sobivad nad näiteks koos seina-ankruga panipaika või garaaži. Liiklejale võivad optimaalseimad olla liigendlukud või raamikinnitusega U-lukud. Selle järgi saab juba valida luku, mis on sobivat tüüpi, piisava turvaklassiga ning optimaalse hinnaga. Muide, lukud võiks olla ka lasteratastel. Esiteks varastatakse neid meelsasti ning teiseks kujuneb lapses niimoodi hoolikus ja teadlikkus vargusohust. 

Kus lukus ratast hoida?

Hoiupaigad nagu kelder või garaaž on riskantsed paigad, kust varastatakse kokku lausa 65 protsenti ratastest. Kuna sellistes paikades on vargal aega rahus pikemalt tegutseda, peab hoiupaigas kasutama tugevamat lukku.

Kuid igal lukutüübil on omad eelised ja puudused, kuid reastasime lukud oma eelistuse järgi, alustades lemmikust, pidades silmas korraliku kaherattalisega linnas liikleva ratturi vajadusi.

Lülilukk

Lülilukud ehk liigendlukud on käepärased ja mugavad ning nende hulgas leidub väga turvalisi mudeleid. Samas on head lülilukud lukkude seas ka kalleimate hulgas. Hea lülilukk sobib igapäevasele liiklejale korraliku jalgratta turvamiseks.

U-lukk

U-luku suureks plussiks on tema tugevus ning sedavõrd kõrge vastupanuvõime kohta soodne hind. Lukku valides jälgi, et seda oleks võimalik kinnitada raamile, mis lihtsustab selle kaasaskandmist. U-luku puuduseks on, et paljude objektide külge sellega lukustada ei saa.

Kettlukk

Jämeda ja tugeva kettluku läbisaagimine või muul moel lõhkumine on väga raske, ebamugav, lärmakas ja aeganõudev.  Kettlukke on kahte sorti:

- Sisse integreeritud lukutüübiga, kus kogu lukk on ühes osas. Suureks eeliseks on kasutusmugavus lukustamisel, sobib kasutamiseks erinevates kohtades ning saab kinnitada raami koos jooksudega.

- Teise võimalusena on lukk koos eraldi tabaga. Selle lahenduse plussiks on see, et luku pikkust saab kergesti muuta, tänu millele saab ratta posti külge kinnitada väga tihedalt. Üldiselt on aga seda tüüpi lukud kaasaskandmiseks kõige ebamugavamad, sest enamasti neil puudub raami kinnitus või spetsiaalne hoidja.

Trosslukk

Trosslukud on enamasti kerged ning mugavad kaasas kanda, näiteks saab neid keerata ümber sadulaposti või raami. Kahjuks tuleb möönda, et enamus trosslukkudest alistuvad vargale esimeste sekunditega ning sobivad ehk vaid kiivri lukustamiseks või väheatraktiivse ratta kaitsmiseks impulssvarguse vastu.

Refereeritud artiklit saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles