Kohvimaailma uus trend sobib hästi laiskadele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barista Rage Riismanni sõnul juuakse  külmpruul kohvi kõrrega.
Barista Rage Riismanni sõnul juuakse külmpruul kohvi kõrrega. Foto: Liis Treimann

Kohvimaailmas levib uus trend – külmpruulitud kohv, mida suure kofeiinisisalduse tõttu lahjendamata juua ei soovitata.

«Kui kuum vesi toob välja kohvi mõrususe, siis külma veega ta jääb selline mõnusalt magusa ja maheda maitsega. Sealt saab täiesti teise maitseprofiiliga kohvi,» kiitis barista Marta Piigli trendijooki.

Tema valmistab seda jooki spetsiaalses anumas, kuhu esmalt läheb kaks kilo kohvi, millele valatakse peale 13 liitrit vett. Jook peab n-ö tõmbama 14 tundi toasoojas.  Hommikuks on kontsentraat valmis ja see säilib külmikus nädal aega. «Igal hommikul saad kohe uue joogi teha,» jagas Piigli näpunäiteid.

Külmpruul kohvi võib joogis olla kuni 1/3.
Külmpruul kohvi võib joogis olla kuni 1/3. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

 Kuna kontsentraat on hästi kofeiinirikas, siis tuleks seda lisanditega n-ö pikendada. «Ta on ka muidu väga hea, aga lihtsalt paneb käed värisema. Reegel on, et 1/3 on kohvikontsentraati ja muud lisandid võib valida puhtalt oma maitse järgi, võib panna mullivett, mahla, kookospiima, siirupeid, mis meeldib,» jagas Piigli soovitusi.

Kohvikokteili sobib ka tavaline toonik.
Kohvikokteili sobib ka tavaline toonik. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Vaid karastusjooke ei soovitanud ta lisada, v.a juhul kui tegu on alkohoolse variandiga. Külmpruuli kohvi pikendamiseks sobivad ka rumm ja džinn.

Piigli sõnul saab külmpruuli kohvi ka kodus teha. Selleks piisab filtrikohvist ja presskannust. «Liitrise presskannu kohta läheb u 90 grammi filterkohvi, külm vesi peale, kindlasti tuleb natukene segada ja vajutada presskannu filtrit paar sentimeetrit alla ja siis lasta kaheksa tundi seista.

Võrdsetes osades külmpruul kohvi, toonikut ja kirsimahla annab suviselt kerge maitse koos korraliku kofeiini kogusega.
Võrdsetes osades külmpruul kohvi, toonikut ja kirsimahla annab suviselt kerge maitse koos korraliku kofeiini kogusega. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kuigi paljudes peredes jääb hommikust kohvi järele, siis Piigli toonitab, et see kasutamiseks ei sobi, kuna see on tehtud kuuma veega.

Kuigi külmpruul kohv leiutati juba 1960ndatel, siis  alles viimastel aastatel on see saanud populaarseks ja jõudnud Euroopasse. Külmpruuli kohvi edule on aidanud tuule tiibadesse noor põlvkond, kellele traditsiooniline kohvi mõru maitse  ei meeldi.

 Piigli ennustas, et kuigi praegu Eestis seda veel kusagil ei pakuta, siis varsti saab seda osta igalt poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles