Avalik tualett võib vahel isegi hästi lõhnata

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavalitsuse hoone all asuv avalik tualett on puhas ja tavaliselt selle ventilatsioon töötab.
Maavalitsuse hoone all asuv avalik tualett on puhas ja tavaliselt selle ventilatsioon töötab. Foto: Marko Saarm

Pahase linlase ärgitusel käis Sakala kolmeliikmeline toimkond eile nuusutamas Viljandi kolme avalikku tualetti ning naasis erisuguste tulemustega.

Nimelt laekus toimetusse eelmise töönädala lõpul kaebus, et maavalitsuse all olev avalik tasuline tualett haiseb, sest ventilatsioon ei tööta.

Eile ventilatsioon töötas ja õhk oli avaliku tualeti kohta normaalne. Vähemasti nii hindasid olukorda Sakala toimkond oma subjektiivse haistmismeele põhjal. 

Siiski oli meeste tualeti poolel tajutav mõningane sellele kohale iseloomulik lõhn, mis fotograafi hinnangul justkui kassiliivakasti meenutas. Naiste poolel võis aimata kerget kopituse hõngu, aga kokkuvõttes oli olukord igati aktsepteeritav.

Väike-Turu tänaval oli naiste ja meeste tualettruumis samuti ninaga tuntav vahe. Naiste tualetis oli õhk puhas ja isegi meeldiv. Meeste poolel oli aimata kloori ja kerget tualetihõngu.

Viljandi järve rannas asuv silinderjas tualett on väljast kena, aga seest pelutav. Kui just äärmine häda ei sunni, siis sinna sisse ei läheks. Tualetidegusteerijate hinnangul haises see nagu tüüpiline peldik ja selle põrandal vedeles paberitükke. Halvas leiti aga ka head: kui ühel mullusel sügispäeval oli pott triiki täis, siis nüüd oli see tühi. Ja kraaniveega saab sealgi käsi loputada.

Viljandi avalike tualettide heakorra eest hoolitseb osaühing Pesuekspert. Ettevõtte juhatuse liige Tiit Jürmann, kes on ühtlasi Viljandi linnavalitsuse liige, hindas, et rannas asuvas tualetis on olukord rahuldav ja mujal hea.

Jürmann nentis, et rannas on tualett avatud ööpäev läbi ning seda kiputakse reostama ja lõhkuma. Teisalt oli ta päri, et isegi siis, kui kõik hädalised käituksid korrektselt, ei pääseks kuumava päikese käes asuvas väikeses tualetis teatud annusest iseloomulikest aroomidest.

Viljandi maavalitsuse all oleva tualeti eelmise nädala haisu kohta märkis Jürmann, et ventilatsioon oli tõepoolest välja lülitunud ning samas töötas põrandaküte. Pärast asjast teadasaamist informeeris ta linnavalitsuse majandusametit, kes lasi häire kõrvaldada.

Majandusameti juhataja Reevo Maidla ütles, et linnal on Pesueksperdiga hea koostöö ning kui heakorra eest hoolitsejad märkavad mõnda viga, mis vajab kõrvaldamist, antakse sellest majandusametile kohe teada. Seejärel teeb linnale kuuluv Viljandi Linnahooldus asja korda.

Maidla lisas, et kokkuvõttes võib Viljandi avalike tualettidega rahule jääda.

Maavalitsuse hoone ja Väike-Turu tänava avaliku tualeti heakorda kaitseb mõneti see, et sissepääs on tasuline, makstes 20 senti. Ehkki maavalitsuse tualeti kohal on vanast ajast silt, mille järgi on see õhtust hommikuni suletud, siis tegelikult ootab koht hädalisi ööpäev läbi nagu ka Väike-Turu tänava käimla.

Pesueksperdi juhatuse liige Tiit Jürmann märkis, et aegunud silt võetakse maha. Nagu ta lisas, on tasulised tualetid öösiti suletud talvisel ajal, et keegi end sinna öömajale ei sätiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles