Taimekaitsemürgi vastane petitsioon kogub kiiresti allkirju (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glüfosaati leidub mitmetes taimekaitsemürkides.
Glüfosaati leidub mitmetes taimekaitsemürkides. Foto: Philippe Hugen/AFP/Scanpix

Erakond Eestima rohelised, noored rohelised ja Eesti roheline liikumine algatasid portaalis rahvaalgatus.ee allkirjade kogumise, et keelata taimemürgi glüfosaadi kasutamine Eestis ja kogu Euroopas.

Seni on petitsioon kahe päeva jooksul kogunud üle 600 allkirja. 18. mail hääletavad Euroopa liidu liikmesriikide esindajad glüfosaatide kasutamise üle Euroopas. Maailma terviseorganisatsiooni juures tegutsev rahvusvaheline vähiuuringute agentuur kinnitas 2015. aastal, et inimesele on glüfosaat tõenäoliselt kantserogeen ehk vähkitekitav ning DNAd kahjustav ühend! Järeldused tehti 11 riigi 17 sõltumatu eksperdi poolt.

Uuringud on näidanud hormonaalsete muutuste kujunemist glüfosaatide toimel, näiteks meestel suguhormooni tootmise kahanemist ja mõju immuunsüsteemile. Arvatakse, et see taimemürk võib kaasa aidata ka Parkinsoni tõve väljakujunemisele. Naistel võib glüfosaat osa teadlaste hinnangul tekitada ka menstruaaltsükli häireid, nuri- ja enneaegseid sünnitusi. Lisaks terviseohu tekitamisele inimesel kahjustab glüfosaat vee- ja mullaelustikku.

«Me ei taha haigestuda vähki ja surra! Juba rohkem kui 50 protsenti meie toidulauast sisaldab endas erinevaid mürke. Me soovime pikki ja terveid eluaastaid, kuid see on saavutatav ainult mürgivabas elukeskkonnas. Hooliv suhtumine loodusesse ja inimesse peavad saama prioriteediks nii Eestis kui ka kogu Euroopas. Me peame igapäevaselt asutama samme parema tuleviku heaks. Glüfosaadist vaba maa on üks samm õiges suunas,» rääkis noorte roheliste esindaja Züleyxa Izmailova.

Osa teadlasi väidab siiski, et väikestes kogustes on glüfosaat inimestele ohutu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles