Eesti Gaasiliit: gaasiseadmeid peab kontrollima

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vannitoa gaasiboiler.
Vannitoa gaasiboiler. Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Eesti gaasiettevõtjaid koondav Eesti Gaasiliit avaldab kaastunnet perekondadele, kelle kortereis on viimasel ajal juhtunud traagilisi õnnetusi, kus peamiseks õnnetuse põhjustajaks on olnud valesti paigaldatud gaasiseadmete kasutamine. Gaasiliidu sõnul on väga oluline, et kodudesse paigaldaksid seadmeid pädevad ettevõtted.

Eesti Gaasiliidu juhi Tõnis Kuke sõnul peab enne seadme müümist ja paigaldamist ka eelnevalt kohapeal kontrollitud olema, kas antud gaasiseade - lähtuvalt seadme kasutusjuhendist ja üldtunnustatud paigalduseeskirjadest - sobib üldse sellesse eluruumi.

«Eesti Gaasiliidu spetsialistid on paigaldusspetsialistidele ka vastavad juhendid koostanud,» sõnas Tõnis Kukk. Ta lisas, et hiljutised kurvad õnnetused ja sagenenud gaasiteemalised istungid Tarbijakaitseametis viitavad sellele, et olukord gaasitööde turul ei ole rahuldav.

Tähtis on samuti, et juba paigaldatud gaasiseadmeid kontrollitaks kindla aja järel. «Gaasiseadmete korrasolekut - nagu iga teise elektri-, kütte- ja muu seadme puhul - tuleb lasta pädeval ettevõtetel kontrollida,» sõnas Tõnis Kukk.

Tema sõnul ei ole ohtu gaasis. «Gaas on stabiilse kvaliteediga ja pidevalt kontrollitud. Samuti on gaasiga kütmine ja vee soojendamine soodsaim valik turul, olles tarbijatele isegi tavapärasest ahjuküttest taskukohasem valik,» viitas Tõnis Kukk.

«Kuigi gaasiseadmed on oma töökindluselt ülimalt kestvad, peaks hea peremees neid vähemalt kahe aasta järel ikkagi asjatundjal üle vaadata laskma. Me keegi ei kahtle korstnapühkija või elektriku vajaduses, sama peaks kehtima ka gaasiseadmete hooldamisel,» sõnas Tõnis Kukk. Kiire info saamiseks gaasikontrolli tellimiseks tuleks pöörduda kas korteriühistu või antud piirkonda teenindava gaasi-võrguettevõtja poole.

Teatavasti vastutab gaasiseadmete korrasoleku eest korteriomanik ise. Vastavalt Tehnilise Järelevalve Ameti andmeile on kodutarbijate juures toimunud gaasiga seotud õnnetuste põhjustajaks eelkõige korteriomanike poolt omavoliliselt teostatud ümberehitus- ja gaasiseadete paigaldustööd.

Ilmselt peaks ka korteriühistud tugevdama kontrolli majas paigaldatud gaasiseadmete seisukorra üle, sest üks defektne gaasiseade ei sea ohtu vaid ühte korterit, aga ka teiste majaelanike elu ja tervise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles