Galerii: eurode tuulamismasinad Eesti ühes turvatumas paigas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kesklinnas, paksude betoonmüüride vahel asub Eesti ilmselt kõige turvatum paik – Eesti panga rahalugemissaal. Rahalugemismasinad meenutavad sajakonna aasta eest Eestisse jõudnud rehepeksumasinaid, mis eraldasid terasid sõkaldest.

 Moodsa aja rahatuulamismasinad aga praagivad suurest rahapakist välja kõik kupüürid, mis on liiga palju vett ja vilet saanud, täiskirjutatud või servast murdunud.

Kuna neist masinatest käivad oma nö eluaja jooksul läbi vähemalt korra kõik Eestis ringelnud kupüürid, siis tööd võimsatel masinatel jagub.

«Arvestage sellega, et kohe kui astute üle kollase joone vastutate ka teie, juhul kui mõni kupüür on kadunud,» luges Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve enne minemist sõnad peale. Kord rahalugemissaalis on karm. Olustik aga meenutab tavalist tootmistsehhi, võimsad masinad mürisevad üksjagu ja töötajatel tuleb kanda kõrvaklappe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles