Omanike keskliit: enamikku korterisiseseid gaasiseadmeid tuleb kontrollida

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasikütte boiler.
Gaasikütte boiler. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Tehnilise Järelvalve Amet (TJA) on andnud teada, et kodutarbija gaasiseadmetega seotud juhtumite peamiseks põhjuseks on omavolilised ehitus- ja seadmete ümberpaigaldustööd, mis on tehtud spetsialiste kaasamata. Seega peaksid korteriomanikud tellima oma gaasiseadmetele auditi.

Eelmise aasta 1. juulist on seadme ohutuse seaduse kohaselt gaasipaigaldise erakorraline auditeerimine kohustuslik, kui puuduvad andmed eelmise auditeerimise kohta ja selline info puudub valdava osa vanemate gaasipaigaldiste kohta.

Informatsiooni gaasiseadmete auditi tegemiseks pädevate isikute kohta omavad ehitiste ohutuse üle järelevalvet teostav korteri asukohajärgne kohalik omavalitsus ja TJA.

EOKL-le teadaolevalt puudub kohalikel omavalitsustel ja TJA-l register, millest nähtuks, millistesse kortermajadesse on korterisiseseid gaasiseadmeid paigaldatud. Samuti puudub TJA-l ülevaade sellest, kui suurele osale korterites kasutatavatest gaasiseadmetest on kasutuselevõtmise audit tehtud. Mida nõrgem on riiklik järelevalvesüsteem, seda tähtsam on sellest ohustatud isikute informeerimine.

Ühistu ülesanne on kaasomandi valitsemine ja kui gaasipaigaldis on elamu korteritesse projekteeritud, siis tuleb seda lugeda kaasomandis olevaks sõltumata asjaolust, et see asub korteriomaniku valduses.  Ühistu ülesanne on elamu ohutuse tagamine.

EOKL kutsub ehitiste ohutuse eest vastutavaid riiklikke institutsioone tegema kujunenud olukorrast sisulised järeldused, mitte veeretama vastutust vaid korteriomanikule. Seadme ohutuse seaduse rakendamine ja järelevalve on Tehnilise Järelevalve Ameti ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles