Bussijuht jättis lapse peatusesse maha (3)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõukeratas võib jätta lapse bussist maha.
Tõukeratas võib jätta lapse bussist maha. Foto: SCANPIX

Iga päev peale koolitunde Keilast Paldiskisse sõitnud koolijüts pidi mai alguses jääma nukralt peatusesse, sest bussijuht ei lubanud tal tõukerattaga peale tulla.

«Teise mail soovis mu poeg nagu tavaliselt koolist koju sõita kell 13.30 väljuva ATKO bussiga. Koos kõigi teistega läks ka minu poeg bussi peale, kuid juht ei lasknud tal siseneda, sest tal oli kaasas tõukeratas,» kirjutas venekeelse Postimehe poole pöördunud ema. Tegu on trikirattaga, mis kokku ei käi.

Juht ei pakkunud lapsele võimalust panna ratast bussi pagasiruumi, vaid jättis lapse lihtsalt maha ja sõitis minema. «Praegu on õnneks väljas soe, aga kui oleks olnud talv?» oli ema pahane.

ATKO juht Margo Toomingas saatis oma vastuse päringule nädala pärast ning see koosnes seaduse väljavõttest.

Vastavalt ühistranspordiseaduse § 72 on:

(1) Sõitjal on õigus bussi, trollibussi ja trammi salongis või pagasiruumis tasuta vedada lisaks käekottidele, arvutikottidele, kandekottidele ja muule samalaadsele pagasile ühte reisikotti, kohvrit või muud samalaadset käsipagasit, samuti liikumisabivahendeid, puudega isikute juht- või abikoeri, lapsevankreid ja -kärusid ning kohase puuri, kasti, suukorvi või rihmaga väikeloomi ja linde.

 (2) Lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatule võib bussi, trollibussi ja trammi salongis või pagasiruumis vedada mõistlikus suuruses ja koguses teisi sõitja asju.

 (3) Bussi, trollibussi ja trammi salongis ning pagasiruumis ei ole lubatud vedada keelatud pagasit ega käsipagasit, mis võib ohustada teiste ühissõidukis sõitvate isikute tervist või vara ning määrida või muul viisil kahjustada ühissõidukit. Keelatud pagas on eelkõige radioaktiivsed, lõhke-, mürk-, sööbe-, tuleohtlikud, lehkavad ja määrivad ained ning nõuetekohase pakendita ained ja asjad.

 (4) Käesoleva paragrahvi lõigetes 1 ja 2 nimetatud asjad ei tohi häirida või ohustada ühissõidukijuhti ja sõitjaid, takistada sõitjate sisenemist, väljumist ja liikumist ühissõiduki salongis ning rikkuda sõitjate riideid või pagasit.

Oma vastuse lõpus oli ATKO esindaja teinud alljärgneva kokkuvõtte: «Linna-, maakonna- ja vallaliinide sõitjatel on õigus vedada salongis tasuta käsipagasit. Käsipagas ja muud asju ei tohiks segada teisi reisijaid, määrida riideid ega salongi. Tõukeratas käib kergesti kokku ja selleks, et mitte ohustada teisi reisijaid ja kahjustada nende riideid, tuleb see panna kotti. Ei tohi unustada, et bussijuht vastutab kõigi reisijate ohutuse eest.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles