Lugeja küsib: miks riik ausaid maksumaksjaid nöörib? (8)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas riigipoolne topeltmaksustamine on õiguspärane ehk aktsiisid maksustatakse veel käibemaksuga? Näiteks kütuse-, alkoholi-, tubaka-, kui ka näiteks elektriaktsiis. See on ju ebaaus,» küsib lugeja.

Vastab rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla.

Maksubaas on nendel maksudel erinev. Käibemaksuseaduse § 12 lg 6.1  täpsustatakse, et maksustatava väärtuse hulka arvatakse ka kõik muud summad, sealhulgas kõrvalkulud ning lõivud ja maksud (nt aktsiisimaks), välja arvatud käibemaks. See tähendab, et käibemaks on maksude ahelas viimane.

Aktsiis on nn tarbimismaks, mis lisatakse toote hinnale kas fiskaalsel (tulu saamise) või suunaval eesmärgil. Siis muutub aktsiis toote hinna loomulikuks koostisosaks ja kuulub seega maksustamisele käibemaksuga. Aktsiisi, mis on juba hinnale lisatud, üldjuhul ja tavaolukorras ei tagastata. See jääbki toote hinda. Käibemaksu rakendatakse aga lisandunud väärtuse maksuna (value added tax).

Topeltmaksustamisega on tegu siis, kui näiteks toode maksustatakse aktsiisiga kaks korda või kui käibemaks kumuleeruks toote hinnas. Seega, topeltmaksustamisest praegusel juhul rääkida ei saa.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles