Meeleheitel mees: ma vajan kodus omaette olemist! Miks pere sellest aru ei saa?!

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igaüks vajab kodus aeg-ajalt privaatsust.
Igaüks vajab kodus aeg-ajalt privaatsust. Foto: SCANPIX

Postimees Kodu portaalile rääkis oma loo mees, kelle pere ei mõista tema soovi eralduda.

«Abiellusime küllatki noorelt, meil on kaks last. Ostsime küllatki ruumika ja kalli maja, et lastel oleks oma toad ning nad ongi väga rõõmsad. Ainult mul pole küllatki suures elamises mingit oma nurgakest,» kurdab mees.

Abikaasa mehe murest aru ei saa. «Ta sõimab mind egoistiks, süüdistab, et ma ei taha perega olla ja kahtlustab kõikvõimalikes sigadustes, et milleks mul oma tuba tarvis on. Aga ma tahaks lihtsalt vahest oma ruumi, kasvõi nurgakest, kuhu korraks üldisest pereeluga kaasas käivast mürgeldamisest eralduda. Kasvõi rahus lehte või raamatut lugeda,» räägib mees. «Mida ma tegema pean? Äkki olengi südametu egoist, kellele perega olla ei meeldi?»

Vastab suhtenõustaja Imbi Viirok:

Kõik inimesed, suured, väikesed, mehed ja naised, vajavad lähedust ja kiindumust. Heas perekonnas pakuvad pereliikmed üksteisele sellist lähedust ja kiindumust. Samas tahame me olla ka ise isiksused, mitte ainult terviku osad. Just seepärast, et oma mina hoida ja arendada, on igaühel vaja vahel olla omaette – mõelda oma mõtteid, tunda oma tundeid, unistada oma unistusi. Vaid nii saab jälle tunda rõõmu lähedusest ja jagamisest.

Paljud uuringud näitavad, et partnerite oskus ka omaette aega veeta on õnneliku paarisuhte üks olulseimaid kriteeriume. Üks Ameerikas läbiviidud uuring näitas, et võimalus privaatsusele on suhtes sama oluline kui hea seks.

Oluline on mõista, et inimeste vajadused läheduse ja privaatsuse osas on erinevad ning need vajadused ei näita armastuse sügavust. Paarisuhtes on tähtis selle üle arutleda ning «meie aega» ja «minu aega» kombineerida mõlema partneri vajadusi arvestades. Kui kodus ei ole võimalik igale pereliikmele oma nurgakest tekitada, siis tasub mõelda selle peale, kuidas igaühele aeg-ajalt oma aega ja privaatsust lubada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles