Kuidas Soomes korterit üürida: hinnad ja tingimused (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürile andmise teade.
Üürile andmise teade. Foto: Peeter Langovits

Kirjutasime eile korteri üürimisest Soomes eestlaste meelispaikades, Vantaa idaosas asuvas Hakunila linnajaos ning Myyrmäkil Vantaas, kus kinnisvaraportaali andmeil jäid hinnad 700-900 piiresse.

Lugejad andsid tagasisidet, et nii odavalt on seal aga  korterit ei leia. «870 euroga ei saa kohe kindlasti normaalset kolmetoalist korterit, isegi mitte Hakunilasse. Hind liigub ikka seal tuhande ümber,» väidab üks lugeja. «Üldjuhul sisaldab hind ka vett. Elekter ka siin odavam kui Eestis,» kommenteerib teine lugeja Facebookis.

«Analüüsides Soome kinnisvaraturgu ja just neid paiku kuhu kõige rohkem eestlasi on koondunud võib õelda, et ühe ja kahetoalisi võib leida alates 690st eurost, aga kolmetoaliste hinnad on tõepoolest juba üle 1000 euro kuus,» kinnitab Uus Maa Kinnisvarabüroo partner Mika Erik Sucksdorff. 

«Soome üüriturg toimib pisut teistmoodi meie omast, kus privaatkorterit üürides maksab maja kommunaalarvet üürileandja. Tihti sisaldub maja kommunaalarves näiteks veemaks ja remondifond mida ei pea üürnik eraldi maksma. Küll aga peab üürnik ise maksma tarbitava elektri eest,» mainib ta.

Lisaks portaalides leitavatele korteritele tasub Sucksdorffi sõnul vaadata VVO lehekülge. «VVOle kuulub peaaegu 40 000 üürikorterit üle Soome,» räägib ta.

Helsingi kesklinna üüriturg on Sucksdorffi sõnul püsinud üürileandjakesksena täna vähasele uusarendusele ning kasvavale elanikkonnale. «Helsingi linn on tõmbekeskus mis on kasvanud jõuliselt viimased aastad. Helsinki kesklinnast leidsin ainult ühe alla 1000 eurose 2-toalise ning see oli kõigest 37m2 ning hinnaks 890 eurot,» räägib ta.

«Üldiselt algavad Helsingi üürikorterite hinnad alates 20 eurost ruutmeetri kohta. Nagu meilgi, nõutakse üürnikult vähemalt ühe kuu tagatist ning esimese kuu üüri maksmist ehk esimene sissemakse on väga kulukas. Eraisikult üürides uuritakse rohkem inimese tausta ja töökohta. Riiklike üürikorterite puhul võivad jälle ootejärjekorrad olla pikad,» selgitab Sucksdorff.

KORTERI ÜÜRIMINE SOOMES:

 Infopankki.fi soovitab üürikuulutusi internetist. Kirjuta otsingusõnaks «vuokra-asunto» (üürikorter): parimad kohad selleks on Vuokraovi.com, Oikotie.fi või Jokakoti.fi. Võid otsida infot ka kohalikest ajalehtedest.

Paljud kohalikud omavalitsused omavad üürikortereid. Need on tavaliselt soodsamad kui muud üürikorterid.Võid taotleda elanikuks sellisesse üürikorterisse, mida riik toetab, kui sul on mõni alljärgnevatest: Soome kodakondsus; registreeritud elamisõigus; elamiskaart; elamisluba, mis kehtib vähemalt ühe aasta või õppuri elamisluba.

Kui soovid taotleda kohaliku omavalitsuse üürikorterit, täida taotlusblankett oma linna/valla korteribüroos. Sageli võid ka täita ja saata blanketi kohaliku omavalitsuse veebilehel, kirjutab Infopankki.fi. Elanike valimisel võetakse arvesse tulud, vara ja korterivajadus.

«Mõnes vallas on üürikorterid nii nõutud, et võib olla, et sa pead korterit väga kaua ootama. Näiteks pealinnapiirkonnas (Helsingi, Espoo ja Vantaa) on korteritele pikad järjekorrad. Selle eest paljudes väiksemates piirkondades Soome eri kohtades on vabu kortereid,» vahendab Infopankki.fi.

Soomes on aga ka mitmeid üldkasulikke kogukondi, kellel on soodsaid üürikortereid. Selline kogukond on näiteks Y-Fond (Y-Säätiö).

Kui soovid üürida eraüürikorteri, võta kontakti korteri üürijaga. Lepi temaga kokku, millal võid minna korterit vaatama. Korteri esitlus korraldatakse tavaliselt kõigile asjast huvitatutele samal ajal. Samas saad taotlusblanketi.

Kui jätad korteritaotluse, siis võid sa vajada ka muid dokumente taotlusele lisaks. See oleneb sellest, kust sa korterit taotled. Sellised lisad on: viimased palgatõendid, koopia tulumaksuotsusest, millest nähtub omand, tõend laenude kohta, koopia elamisloast või passist. Sageli kontrollitakse ka korteritaotleja krediidiandmeid.

Lisainfot saad Infopankki.fi lehelt

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles