Tasub teada: kuidas reisil olles autorendifirmalt mitte petta saada

, EL tarbija nõustamiskeskuse juhataja, tarbijakaitseamet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto rentimisel tasub rendileping hoolega läbi lugeda, selgeks teha kindlustuse kehtivus, tankimise kord jpm.
Auto rentimisel tasub rendileping hoolega läbi lugeda, selgeks teha kindlustuse kehtivus, tankimise kord jpm. Foto: SCANPIX

Kuigi auto rentimine on tehtud lihtsaks ja mugavaks, võivad rendilepingud olla ülesehitatud nõnda, et inimene ei saa arugi, milliseid lisatasusid ta maksma soostub.

Tarbijakaitseameti juures tegutsevale Euroopa Liidu tarbijate nõustamiskeskusele on hiljuti laekunud tavapärasest rohkem pöördumisi seoses autorendiga välismaal, mistõttu tasub tarbijatel olla tähelepanelik.

Küsi hinnapakkumise sisu

Kui vormistad autorendi broneeringu vahendaja kaudu või internetis, võib sealne summa kujuneda suuremaks, kuna esialgne hind ei pruugi sisaldada kindlustust või muud lisanduvat tasu, näiteks kohalikud maksud, turvatool, GPS-seade, hooajal kohustuslikud rehvid, õigus tagastada auto tühja bensiinipaagiga, kiirtee kasutamise perioodikaart jm. Seega täpsusta broneerimisel, mida hind sisaldab ning kas see kehtib ka selles riigis, kust auto kätte saad ning kas autoga võib sõita ka välisriiki.

Paljud tarbijad on vahendaja kaudu broneerimisel tasunud ka kindlustuse eest. Rendiettevõte ei ole vahendaja kindlustust aktsepteerinud või on pidanud seda liiga nõrgaks ning palunud tasuda kindlustuse eest kohapeal uuesti. Neil juhtudel ei ole tarbijad saanud vahendajale tasutud kindlustuse eest raha tagasi.

Loe lepingut

Kuna autot renditakse sagedamini teises riigis viibides, on rendilepingud enamasti võõrkeelsed. Lisaks ei eksisteeri autorendilepingute osas EL tasandil spetsiaalset regulatsiooni, millest rendifirmad on kohustatud lähtuma. Seega palu endale esitada ingliskeelne rendileping. Võta lepingu lugemiseks aega ja küsi teenindajalt lisainfot isegi siis, kui sul on kiire või kui teeninduslaua taha on kogunenud järjekord.

Praktika näitab, et lisatasud võetakse tarbija arvelt maha pärast renditeenuse kasutamist ja ilma eelneva teavituseta. Samuti võivad lisatasud olla lepingusse ilma kooskõlastuseta sisse kirjutatud, mistõttu tuleb leping hoolega enne allkirjastamist läbi lugeda ning veenduda, et kõik summad klapivad.

Tankida või mitte?

Pööra lepingus tähelepanu tankimist puudutavatele regulatsioonidele. Kui tagastad auto tühja paagiga, võib sellega kaasneda trahv. Osad firmad lubavad tühja paagiga tagastamist, aga siis on kütusetasu suurem, kui oleks maksnud ise auto tankimine. Enne auto loovutamist toimunud tankimisest tasub säilitada kviitung, millel on märgitud ka kuupäev ja kellaaeg. Kindlasti tasub teha enne sõiduki loovutamist foto bensiinipaaki näidikust, sest harvad ei ole juhud, kus rendiettevõte väidab, et sõiduk tagastati tühja paagiga, kuigi tarbija oli enne sõiduki loovutamist paagi täitnud. Selliste vaidluste vältimiseks tasub end tõenditega kindlustada.

Kindlustus mängib rolli

Tavaliselt kehtib autorendi puhul vaid üldine kindlustus, mis ei pruugi katta eriolukordades tekkinud kahjusid. Täpsusta, mis saab siis, kui kindlustus ei kata kahjude kõrvaldamise kulu ning millisel juhul kindlustus üldse ei kehti. Kui kindlustuskaitse on nõrk, küsi lisakindlustuse kohta. Jälgi ka omavastutust ning kindlustuse kehtivust riigipiiri ületades.

On olnud juhuseid, mil omavastutus on tuhat naela või tarbija soetab enda teada täiskindlustuse, kuid hiljem selgub, et tegemist oli omavastutust sisaldava kindlustusega ning tarbijalt võeti krediitkaardilt veel kolmsada eurot sõiduki kriimustuste eest.

Fikseeri auto seisukord

Auto kättesaamisel vaata see põhjalikult nii seest kui väljast üle. Kõikidest vigastustest, mille avastad auto kättesaamisel, kuid mida ei ole rendilepingus fikseeritud, peaksid enne auto kasutama hakkamist rendifirmale teada andma ning nõudma, et need kirjalikult vormistataks. Võimalusel tasub vigastusi ka pildistada. Alati tasub kontrollida, kui palju on paagis kütust.

EL tarbija nõustamiskeskusele laekunud kaebustest on ilmnenud juhtumid, kus rendiettevõte väidab, et väikesed kriimud auto kerel ei tekita tarbijale lisakulusid. Kriime ei ole aga rendilepingus fikseeritud ning hiljem autot tagastades on tarbija krediitkaardilt maha võetud summade põhjenduseks just viidatud samadele kriimudele.

Tasub pildistada ka autos olnud lisavarustust. Nõustamiskeskusesse on pöördunud tarbijaid, kellelt on küsitud raha rehvipumba, tõkiskingade vms puudumise pärast, kuigi ta pole neid pagasiruumist eemaldanud. Hiljem võib selle tõendamine keeruliseks osutuda.

Auto tagastamine väljaspool tööaega on riskantne

Ka auto tagastamisel tuleb see koos rendifirma esindajaga üle vaadata ja vormistada üleandmisakt, kus fikseerida seisukord. Püüa vältida auto tagastamist väljaspool rendifirma tööaegu. Vastasel juhul pead arvestama, et ettevõtte esindaja ei saa koos sinuga autot üle vaadata (kas paak on kütust täis, kas autol on kahjustusi, kas kõik autos olnud esemed on alles jne). Siis võidakse esitada arve auto kahjustuste kohta, mida sa ei ole autole põhjustanud. Sellised juhused on peamiseks kaebuse esitamise põhjuseks.

Kaebuse esitamine

Kui sul on pretensioone autorendifirmale ja krediitkaardilt on võetud maha summasid ilma põhjendusteta, tee rendifirmale kohe kirjalik kaebus. Märgi selgelt oma nõue ja lahendusettepanek tekkinud olukorra parandamiseks. Kui esitad kaebuse rendifirma kodulehel oleva vormi vahendusel, tee sellest ekraanitõmmis, et vajadusel tõendada kaebuse esitamist. Ära kunagi lisage kaebusele originaale lepingust, tšekkidest vms.

Kui rendifirma keeldub kaebust lahendamast või sa ei ole nõus pakutud lahendiga ning leiad, et välisriigi rendifirma on su õigusi rikkunud, tasub pöörduda EL tarbija nõustamiskeskusesse. See on spetsialiseerunud jst piiriüleste tarbijaprobleemide lahendamisele.

Näited, mille eest on rendifirmad raha juurde küsinud:

  • 4600 eurot vigastuste tekitamise eest, mis tekkisid autole selle teisaldamisel seoses vales kohas parkimisega;
  • 136 eurot küpsisepuru eest autosalongis;
  • 320 eurot väidetava kriimustuse eest auto kerel;
  • 191 eurot täiendavalt talverehvide eest (talvel);
  • 755 eurot bensiiniluugi kahjustamise eest;
  • 163 eurot lisakindlustuse eest, mille olemasolust tarbija ei olnud teadlik;
  • 103 eurot akna avamise lüliti kahjustamise eest;
  • 212,99 eurot auto 30 minutit hilisema tagastuse pärast (väidetavalt uue päeva renditasu);
  • 354,08 eurot tagumise stange kriimustuste eest, mis olid seal juba enne rendiperioodi algust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles